Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NEOPHODAN REGISTAR PEDOFILA

26.03.2018.


Porodično nasilje treba prijaviti, apeluju iz institucija, dok stručnjaci upozoravaju da su neophodne i strože kazne. Međutim, mnogo je događaja koji ostanu pod velom tajne, zbog sramote.

Advokatica Andrijana Razić smatra da seksualno napastvovanje maloljetnih mora biti strože kažnjavano.

"Sudovi u Crnoj Gori imaju običaj da izriču kazne koje su bliže zakonskom minimumu nego maksimumu, pa im ovakav zakonski okvir ostavlja široku mogućnost da izreknu preblage sankcije u odnosu na objektivnu težinu ovog krivičnog djela", ukazala je Razić.

Crnogorsko društvo po pedofiliji nije drugačije od ostalih, ali ga patrijarhalna svijest i ćutanje, čak i o sumnjama, čini različitim.

"Moramo zaboraviti sve naše kvazi uticaje, kvazi moralne kodekse, tipa 'To nije moja stvar' i prijaviti nadležnim službama sve sumnjive slučajeve", poručuje sociološkinja Anica Obradović.

Kada bi postojao registar pedofila, višetrukih počinilaca bilo bi manje. Hrvatska od 2013. ima registar, mi još uvjek ne.

"Nesporno je da bi jedna takva zvanična evidencija doprinijela smanjenju novih slučajeva silovanja i bržem i lakšem procesuiranju kada se takav jedan slučaj već desi", ocijinila je advokatica Andrijana Razić.

U svijetu se odavno kao kazna primjenjuje hemijska kastracija usljed koje pedofil gubi seksualni nagon. Makedonija je prije tri godine uvela taj vid kažnjavanja, o čemu se u Crnoj Gori još ne govori, a možda bi moralo.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Marko Terzić, 23.02.2018.


Izvod iz vijesti