Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA CG: Usvojen Predlog zakona o izmjeni Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, donete dvije uredbe i više informacija


Vlada Crne Gore je, na 147. sjednici održanoj 25. februara 2016. godine, usvojila:

  • Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti
  • Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o vojno diplomatskim predstavnicima
  • Prijedlog uredbe o zaradama i drugim primanjima vojno diplomatskih predstavnika

Vlada je usvojila i Informaciju o rješavanju viška vazduhoplova u Vojsci Crne Gore i pripadajućih rezervnih djelova, opreme i alata za njihovo održavanje.

Strategijskim pregledom odbrane Crne Gore iskazano opredjeljenje da Vojska Crne Gore razvija helikopterske snage, a da se suverenitet nad vazdušnim prostorom obezbjedi kroz izgradnju održivog sistema kontrole, nadzora i zaštite vazdušnog prostora zajedno sa partnerima i saveznicima. S obzirom na mogućnosti aviona G-4 i UTVA75 kojima Vazduhoplovstvo raspolaže, troškove obuke, eksploatacije i održavanja aviona i naoružanja, te ograničeni vijek upotrebe, procijenjeno je da njihovo dalje zadržavanje u operativnoj upotrebi nije racionalno. Tim povodom Vlada je donijela zaključak kojim se oglašavaju suvišnim četiri aviona G-4, tri laka školska aviona UTVA-75, simulator leta za avion G-4, kao i rezervni djelovi, oprema i alati za održavanje. Takođe, Vlada je zadužila Ministarstvo odbrane da sprovede postupak njihove prodaje, kako bi se obezbijedila sredstva za početak procesa opremanja Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore novim višenamjenskim srednjim helikopterima. Ukupna početna cijena aviona i prateće opreme je nešto preko 15 miliona eura.

Vlada je razmotrila i usvojila Informaciju o radu Savjeta za zaštitu od diskriminacije za 2015. godinu.

Potpredsjednik Marković je istakao da je Savjet za zaštitu od diskriminacije imao obavezu da podstakne i Vladu i sve Vladine institucije ne samo na osmišljavanje nego i na unapređenje politika u ovoj oblasti na više nivoa – strateškom, političkom, zakonodavnom i operativnom. Savjet je odigrao veoma važnu ulogu u ovom procesu. Danas postoji kompletno zaokružen zakonodavni okvir kada je riječ o temeljnim ljudskim pravima, uspostavljene su i izgrađene institucije koje se bave ovim pitanjima, obezbijeđen je kvalitetan monitoring i na nacionalnom i na međunarodnom planu, tako da bi dalje postojanje Savjeta dovelo do preklapanja nadležnosti koje nije produktivno.

Imajući u vidu da je u međuvremenu formiran potrebni zakonodavni okvir koji omogućuje nesmetano sprovođenje politika i aktivnosti iz oblasti ljudskih prava i zaštite od diskriminacije, da je istekao mandat dijelu članova, kao i da je značajan dio obaveza Savjeta obuhvaćen djelokrugom Savjeta za vladavinu prava, Vlada je konstatovala da su se stekli uslovi za prestanak rada ovog tijela i zadužila Generalni sekretarijat da pripremi predlog odluke o prestanku važenja Odluke o obrazovanju Savjeta za zaštitu od diskriminacije.

Vlada je usvojila Izvještaj o sprovođenju Strategije za poboljšanje položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori za 2015. godinu.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 26.02.2016.