Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OCJENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Nije prihvaćena inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima. Rijaliti program ne može prije 23 sata

26.01.2018.


Ustavni sud Crne Gore ocijenio je da ograničenje slobode emitera da rijaliti programske sadržaje može emitovati samo nakon 23 časa ima legitiman i opšti interes.

Ustavni sud Crne Gore nije prihvatio inicijativu televizije "Pink M" za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o programskim standardima u elektronskim medijima("Sl. list CG", br. 35/2011 i 7/2016), saopštila je Agencija za elektronske medije (AEM).

Ovim rješenjem je utvrđeno da obaveza da se rijaliti programi označavaju sa oznakom 18 i emituju isključivo u periodu od 23 do šest sati ne predstavlja cenzuru i da je proporcionalna legitimnom cilju.

Agencija je 2016. godine usvojila tu normu, u cilju zaštite maloljetnika od programskih sadržaja koji mogu ugroziti zdravstveni, moralni, intelektualni, emotivni i socijalni razvoj djeteta.

"Kroz unaprijed jasno i vidno označavanje takvih sadržaja i distribucije na način za koji je najmanje vjerovatno da će ga dijete koristiti", kaže se u saopštenju.

Agencija je cijenila dva oprečna interesa koja mora da štiti: javni interes, odnosno pravo na zaštitu maloljetnika i pravo, odnosno slobodu emitera na komercijalno poslovanje.

"Ustavni sud je ocjenio da ograničenje slobode emitera, da rijaliti programske sadržaje može emitovati samo nakon 23 sata, ima legitiman, kvalifikovani i opšti interes, koji je Agencija kao regulator prepoznala i da je navedena mjera proporcionalna važnosti pitanja zaštite maloljetnika i ne ugrožava načelo jednakosti garantovano Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI)", kaže se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 25.01.2018.


Naslov: Redakcija