Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI ILI UVJERENJA I PRAVNOM POLOŽAJU VJERSKIH ZAJEDNICA: Predlog zakona usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije

25.12.2019.


Ministarstvo za ljudska i manjinska prava saglasno je sa stavom predstavnika Evropske unije (EU) o značaju inkluzivnog pristupa u regulisanju prava vjerskih zajednica, saopšteno je iz tog resora.

Upravo iz tog razloga, kako su naveli, nije se žurilo sa utvrđivanjem Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, već je on dugo i pažljivo pripreman u posljednjih pet godina.

Iz Ministarstva su podsjetili da je samo prošle godine održano sedam okruglih stolova, uz učešće akademske zajednice, vjerskih organizacija i nevladinog sektora.

"Nema vjerske zajednice ili druge zainteresovane strane koja nije komentarisala Nacrt zakona. Osim toga, predstavnici Vlade su imali više direktnih pojedinačnih konsultacija sa svim vjerskim zajednicama", navodi se u saopštenju.

Navodi se da je na tim konsultacijama postignut viši stepen saglasnosti nego ikada ranije, po ovim pitanjima.

Kako su kazali iz Ministarstva, gdje god su predlozi vjerskih zajednica bili u skladu sa međunarodnim pravnim standardima i javnim interesom, oni su prihvaćeni.

"Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Vlada su, dakle, učinili sve da se, kroz inkluzivan dijalog sa svim zainteresovanim stranama, dođe do najšire moguće saglasnosti u vezi predloženog zakona", saopštili su iz tog resora.

Prema njihovim riječima, odluka jedne vjerske zajednice da odbije dijalog o ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije i da ga uslovi donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine, ne umanjuje inkluzivnost čitavog procesa.

"Niti kvalitet Predloga zakona, koji je u cjelosti usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.12.2019.


Naslov: Redakcija