Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAVRŠENA TAJEKS MISIJA U OBLASTI JAVNIH NABAVKI

25.11.2019.


Inicirana od strane Evropske komisije, u Podgorici je, u period od 18. do 22. novembra realizovana ekspertska misija u oblasti javnih nabavki, koje se prvenstveno odnose na nabavke u zdravstvu, saobraćaju kao i na veće infrastrukturne projekte. Glavni ciljevi ove misije su bili sagledavanje načina na koji sistem javnih nabavki u Crnoj Gori funkcioniše, saradnje među institucijama i kontrole odluka u oblasti javnih nabavki, odnosno načina na koji se donose i sprovode odluke.

Ekspertsku misiju su činili predstavnik Evropske komisije, kao i nezavisni eksperti iz Letonije, Poljske i Hrvatska.

Predstavnici domaćih institucija upoznali su eksperte sa nadležnostima crnogorskih institucija u okviru sistema javnih nabavki, sa posebnim osvrtom na regulatorni okvir, funkcionisanje sistema donošenja odluka, žalbenog postupka i poštovanja transparentnosti u sprovođenju javnih nabavki. Institucije koje direktno sprovode javne nabavke za predmete iz navedenih sektora, prezentovale su u okviru misije svoje nabavke i iskustvo na osnovu jednog tenderskog postupka i predstavili su ekspertima izvještaje za 2018. i 2019. godinu. Takođe, uvažavajući značaj ekspertske misije, predstavnici Ministarstva finansija sa nadležnostima u vođenju politike javnih nabavki, izrazili su spremnost za dalju saradnju sa ciljem unaprjeđenja sistema u oblastima koje su bile predmet interesovanja ove misije.

Tokom boravka u Crnoj Gori, eksperti su posjetili: Ministarstvo finansija - Direktorat za politiku politiku javnih nabavki, Državna komisja za kontrolu postupaka javnih nabavki, Inspekcija za javne nabavke, Agencija za zaštitu konkurencije, Državna revizorska institucija, Revizorsko tijelo, Upravni sud, Ministarstvo javne uprave, Agencija za sprječavanje korupcije, Uprava javnih radova, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Monteput, Uprava za saobraćaj, Željeznička infrastruktura, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Prokon, Vodakom, Glavni grad, Vodovod i kanalizacija Podgorica, Agencija za izgradnju i razvoj Podgorice, Komunalne usluge doo Podgorica, Opština Budva, Vodovod i kanalizacija Budva, Opština Bijelo Polje, Komunalne usuluge Bijelo Polje, Ministarstvo zdravlja, Klinički centar Crne Gore i Fond za zdravsteno osiguranje.


IZVOR: Vebsajt Vlade CG, 22.11.2019.