Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA NACIONALNA KONFERENCIJA IRIS MREŽE: Slabosti u djelovanju mreže ogledaju se u nedostatku stabilnih finansijskih izvora, osoblja, volontera, jasnih strateških pravaca i adekvatnog prostora


Podrška međunarodnih organizacija socijalnim servisima je mala, a Vlada Crne Gore još nije spremna da ih finansira, ocijenjeno je na Nacionalnoj konferenciji IRIS mreže.

Nacionalna Konferencija Mreže organizacija pružaoca socijalnih usluga u jugoistočnoj Evropi IRIS "Strateško djelovanje u procesu poboljšanja pružanja socijalnih usluga u Crnoj Gori" ima za cilj planiranje zajedničkih akcija i saradnje, što bi ojačalo dosadašnje međusektorsko partnerstvo, a samim tim i uslove za efektivniju uslugu svim osjetljivim kategorijama društva.

Nacionalna koordinatorka IRIS mreže za Crnu Goru, Biljana Zeković, ukazala je na slabosti u djelovanju mreže, koje se ogledaju u nedostatku stabilnih finansijskih izvora, osoblja, volontera, jasnih strateških pravaca i adekvatnog prostora.

Prema njenim riječima, mogućnosti u okruženju i prednosti mreže su iskustva i znanja u oblastima djelovamja svih članica ponaosob, različitost, preoznatljivost i kredibilitet u zajednici, povjerenje koje imaju korisnici, autonomnost u radu, volonterizam i ekspertska znanja.

Zeković je navela da je opasnost jer Vlada Crne Gore još nije spremna da finansira servise.

"Donatori smatraju da su servisi odgovornost države, a država se i dalje oslanja na to što organizacije našeg tipa obezbjeđuju sredstva kroz projekte i aktivnosti, tako da uvijek imamo šansu da dobijemo novac koz neke aktivnosti. A ono zbog čega suštinski postojimo praktično radimo volonterski", navela je Zeković.

Ona je navela da se organizacije koje pripadaju kategoriji pružaoca socijalnih, zdravstvenih i dugih usluga suočavaju sa brojnim problemima, ali da je u proteklom periodu mreža uradila mnogo na jačanju kapaciteta svojih članica.

"Važno je da se bavimo sprovođenjem Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 27/2013, 1/2015, 42/2015 i 47/2015), u onom dijelu koji se odnosi na preperke u sprovođenju Zakona - sa čim se suočavaju korisnici i šta treba uraditi da bi servisi koje se obezbjeđuje država i nevladine organizacije (NVO) bile usmjerene na korisnika i dale odgovor na njegove potrebe", poručila je Zeković.

Ona je dodala da je značaj IRIS mreže i u tome što prati i evropske politike.

"Podrška socijalnim servisima kada su u pitanju međunarodne organizacije je jako mala, a skoro nikakve kada je u pitanju država. Prosto se realizacije svih tih servisa svodi na volonterski angažman ljudi iz NVO", rekla je Zeković.

Ona smatra da je vrijeme da nacionalna mreža napravi strategiju za ubuduće. Prema njenim riječima, izdefinisane su ključne oblasti u kojima treba djelovati.

"To su jačanje kapaciteta organizacija članica mreže, moramo djelovati na postojeću zakonsku regulativu koja bi tebalo da obezbijedi održivost servisa, spor je proces definisanja pravilnika, procesa licenciranja i akreditacija organizacija", ukazala je Zeković.

Ona je istakla da je ključni problem u tom procesu to što država uvodi standarade, a ne obezbjeđuje podršku da se oni postignu.

Zeković je poručila da je jako važno da se članice mreže ojačaju u pravcu sprovođenja kampanja javnog zastupanja, koje će definisati ključne probleme.

"Ali da ne ostanemo na problemima nego da se za njih Vladi i drugim državnim organima damo jasne i precizne preporuke i da nakon tih peporuka, svi zajedno, na nivou mreže, pokrećemo kampanje kako bi natjerali vladu da naše zahtjeve usvoji", dodala je Zeković.

Ona smatra da je međusekrotska i saradnja sa institucijama jako važna.

"U tom pravcu moramo da vidimo kako da djelujemo, jer je ovo oblast u kojoj moramo biti zajedno", naglasila je Zeković.

Izvor: Vebsajt CdM, 24.11.2015.