Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: Finansiranjem privatnih medija poslovni subjekti postaju budžetski korisnici

25.08.2020.


U crnogorskom parlamanetu nedavno je usvojen novi Zakon o elektronskim medijima ("Sl. list RCG", br. 46/2010, 40/2011 - dr. zakon, 53/2011, 6/2013, 55/2016, 92/2017 i 82/2020 - dr. zakon) koji je donio i brojne novine, a predmet naše pažnje u priči koja slijedi jeste formiranje Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Zakonom je, naime, predviđeno da se upravo kroz ovaj Fond iz državnog budžeta ubuduće finansiraju i privatni mediji.

Na novi Zakon o medijima u Crnoj Gori čekalo se punih 18 godina.

Novi je donio i veliku novinu. Država će od naredne godine finansirati, osim Javnog servisa i privatne medije, od novca građana.

Formiraće se Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

Od toga će, strahuju u Sindikatu, najmanje koristi imati sami novinari.

"Znači u privatni biznis, u medije, će da se slije, direktno iz budžeta, 0,09 odsto budžeta, pa crnogorski mediji direktno postaju budžetska jedinica, što je meni samo po sebi problematičnio, jer pretpostavljam da će uticati na njhovu nezavisnost i objektivnost, a iskustvo nam govori da će zaposleni u crnogorskim medijima dobiti ništa, ili jako malo," navela je Marijana Camović Veličković – predsjednica Sindikata medija Crne Gore.

U ministarstvu kulture ističu da će se ovim Fondom finasirati isključivo medijski projekti od javnog interesa, a u vremenu globalne krize i ograničenosti marketinškog tržšita omogućiće se i finansijska stabilnost medija.

"Fond je dominantno utemeljen na podsticaj pluralizma raznovrsnih medijskih sadržaja kako bi građanin, iz raznovrsnih medija i različitih politika programskog sadržaja, mogao primati informaciju i na taj način definisati svoj kritički odnos prema svim pojavama", kaže Željko Rutović – generalni direktor Direktorata za medije.

Za sada je zakonom definisano, između ostalog, i da za novac od Fonda neće moći da konkirišu mediji bez transparentne vlasničke strukture i sa neizmirenim poreskim obavezama. No, bliži detalji utvrdiće se i kroz dva podzakonska akta.

"Gdje će se na bazi jedne inkluzivne javne rasprave, jedne široke debate u predviđenim rokovima i dijaloga sa medijskom zajednicom definisati objektivni i mjerljivi kriteriji, na način kako bi novac i raspodjela sredstava imali maksimum svog javnog interesa i kako bi kvalitetni projekti i mediji koji imaju svoju sangu programske održivosti aplicirali i samim tim dobili sredstva", kaže Željko Rutović – generalni direktor Direktorata za medije.

U Sindikatu upozoravaju da se mora insistirati na transparentosti trošenja novca koji će građani privatnicima davati iz svojih džepova.

"Tek ostaje da se vidi šta će od toga dobiti građani koji će da plaćaju taj privatni biznis i privatne projekte i šta će biti krajnji proizvod tih projekata, hoćemo li dobiti mnogo bolje novinarstvo, a valjda je za očekivati, od ovoga što sad imamo", navela je Camović Veličković.

Ukoliko ne bude većih promjena u budžetu naredne godine mediji će podijeliti najmanje 900.000 eura, od čega će 60 odsto te sume nezavisne komisije podijeliti komercijalnim elektronskim, a 40 odsto štampanim i online medijima.


IZVOR: RTCG, Darko Bulatović, 23.08.2020.


Naslov: Redakcija