Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OČEKIVANI EFEKTI NOVIH ZAKONA O INOVACIONOJ DJELATNOSTI I O PODSTICAJNIM MJERAMA ZA RAZVOJ ISTRAŽIVANJA I INOVACIJA: Rast broja inovativnih kompanija, smanjenje odlazaka talentovanih i olakšano osnivanje startap i drugih kompanija

25.08.2020.


Dugoročni efekti Zakona o podsticajnim mjerama za razvoj istraživanja i inovacija i Zakona o inovacionoj djelatnosti ogledaće se u rastu broja inovativnih kompanija i novih radnih mjesta, povećanju izvoza, unapređenju saradnje univerziteta i privrede, privlačenju privatnog domaćeg i stranog kapitala, kao i u rastu ekonomske aktivnosti u cjelini, ocijenila je ministarka nauke Sanja Damjanović.

"Ovim zakonima Crna Gora otvara nove mogućnosti, široki spektar olakšica i podsticaja. Želi se kreirati ambijent koji će značajno smanjiti operativne troškove inovativnim kompanijama i startapovima u početnim fazama razvoja njihovih proizvoda, te stimulisati privatni sektor da više ulaže u sopstveno istraživanje i razvoj, kao i u inovativne projekte drugih“, rekla je Damjanović.

Ovim zakonima, Crna Gora, kako je ocijenila, podstiče razvoj svoje ekonomije bazirajući je na znanju, inovacijama i internacionalizaciji poslovanja.

"Kao otvorena ekonomija, zbog svoje geografske lokacije, političke stabilnosti i izuzetno atraktivnog ambijenta za život i rad Crna Gore je veoma interesantna za strane investitore kao i međunarodne frilensere“, kazala je Damajnović.

Značajnim dijelom, prijedlog zakona usmjeren je i na rješavanje važnog problema crnogorskog društva, koji se tiče “odliva talenata” koji, kako smatra, predstavlja strukturni i višedecenijski problem.

Izvršna direktorica Crnogorskog Telekoma, Dina Cibulskaja, rekla je da kao najveću prednost nedavno usvojenih zakona vidi činjenicu da crnogorsko zakonodavstvo prvi put prepoznaje kompanije koje obavljaju inovacione djelatnosti, ulažu u njih svoje resurse i obezbjeđuju tehnološke uslove za razvoj inovacija.

"Zahvaljujući značajnim poreskim olakšicama vjerujemo da će se biznis sektor u budućnosti lakše odlučivati za ulaganje u inovacije budući da će dio novca kroz poreske olakšice sada moći da se reinvestira. Olakšano je i podstiče se zapošljavanje eksperata, među kojima je najviše mladih. Konačno, značajno je olakšano osnivanje startap i drugih kompanija, što za velike kompanije i tehnološke lidere poput Crnogorskog Telekoma znači veći broj potencijalnih partnera na inovativnim projektima“, ocijenila je Cibulskaja.

Važan sljedeći korak je usvajanje Strategije digitalne transformacije Crne Gore 2021-2025, čija je izrada u toku i koja bi, kako smatra, trebalo da ponudi smjernice za usklađivanje ostalih zakona koji trenutno usporavaju ili predstavljaju prepreke digitalizaciji.

"Time bi se, recimo, izjednačile digitalna i fizička identifikacije korisnika, elektronski i fizički pečat, da elektronski identitet bude pravno izjednačen sa fizičkom identifikacijom, a koji bi bio dostupan preko pametnih uređaja, i slično“, objasnila je Cibulskaja.

Inovativnim kompanijama u Crnoj Gori je poručila da se informišu o prilikama koje su novi zakoni otvorili i da ih iskoriste.

Telekom je u junu potpisao strateško partnerstvo sa Naučno-tehnološkim parkom Crne Gore (NTP) i Ministarstvom nauke, vrijedno oko 1,5 miliona eura. Na taj način su, kako je saopšteno iz te kompanije, pokazali da prepoznaju namjeru Ministarstva nauke i Vlade da u Crnoj Gori stvore prostor za razvoj inovacija, a usvajanje ova dva zakona novi je i značajan korak na tom putu.

Izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka (NTP), Velibor Bošković, kazao je da je završetak radova na objektu NTP-a predviđen za decembar 2021.

"Međutim, postoji šansa da će vrata NTP-a biti otvorena za svoje stanare i posjetioce možda već na jesen naredne godine“, rekao je Bošković.

Istakao je da je veliki broj kompanija i pojedinaca koji posluju u Crnoj Gori pokazalo interesovanje za rad u NTP-u.

"Osim interesovanja sa domaćeg tržišta, dobijamo upite iz regiona i šire i to upravo tehnološki orijentisanih kompanija koje razmišljaju da svoje poslovanje presele u Crnu Goru“, rekao je Bošković.

Pojasnio je da će NTP, kroz različite programe i aktivnosti podrške, u kontinuitetu pružati mogućnost da se potencijalni korisnici usluga prijave na otvoreni poziv i u saradnji sa menadžmentom NTP-a pronađu najbolje modele za saradnju i ostvarivanje zajedničkih ciljeva.

Sa površinom od preko 14 hiljada m2, objekat će, kako je rekao, biti dom za 30 do 50 tehnoloških kompanija koje će stvarati nove vrijednosti u Crnoj Gori, a broj pojedinaca koji će radno mjesto moći da nađu unutar objekta kreće se oko 400 do 500.


IZVOR: RTCG, 23.08.2020.


Naslov: Redakcija