Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

JP NACIONALNI PARKOVI PREUZELI NA GODINU DANA SOLANU "BAJO SEKULIĆ"


Predstavnici stečajne uprave Solane "Bajo Sekulić" i Javnog preduzeća (JP) Nacionalni parkovi zaključili su 25. avgusta 2015. godine Ugovor o zakupu tog najstarijeg ulcinjskog preduzeća na period od godinu dana.

NPCG su sredinom jula dostavili ponudu o zakupu Solane Prioritet ugovora je zaštita životne sredine i biodiverziteta, dok je proizvodnja soli ostavljena kao mogućnost.

Iz Vlade su ranije objasnili da se država opredjelila da se ugovor o zakupu zaključi sa Nacionalnim parkovima, jer su oni u državnom vlasništvu, kao i zemljište Solane.

Nacionalni parkovi su sredinom jula dostavili ponudu Privrednom sudu o zakupu prostora Solane, ali u njoj nije bilo detalja oko preuzimanja firme koja se prostire na 15 miliona kvadratnih metara.

Strečajni upravnik fabrike, Ognjen Jovović, tada je rekao da se radi o ozbiljnom preduzeću koje na vrhunskom nivou obavlja svoj posao i ima iskustva u očuvanju životne sredine i biodiverziteta, što je i prioritet Solane koja ima specifičnu floru i faunu.

Evropski parlamentarci i ambasadori su početkom godine upozorili Vladu da Solana mora biti sačuvana kao fabrika soli i značajna karika u cjelokupnom ekosistemu.

Inicijativa je urodila plodom pa je Vlada za remont crpnog postrojenja u Đeranama izdvojila 160 hiljada eura, a Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) 40 hiljada eura.

Stečajna uprava je do sada dva puta raspisivala oglas za zakup fabrike, ali su pregovori sa sindikatom i bivšim direktorom, Ljubom Gazivodom, propali.

U tim pozivima o poslovno tehničkoj saradnji, uprava je tražila da se potencijalni zakupac obaveže da će organizovati proizvodnju i preradu soli na terenima i sa opremom Solane ili da će obavljati srodne djelatnosti kompatibilne prostornim, prirodnim i materijalnim potencijalima preduzeća.

Krajem maja propala je i 12. licitacija za prodaju cjelokupne imovine Solane po cijeni od 169 miliona eura, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

U kompaniju je 2005. godine uveden programirani stečaj zbog duga od 13 hiljada eura, a šest godina kasnije i klasični, koji je rezultirao otpuštanjem svih radnika.

Izvor: Vebsajt RTCG, 23.08.2015.