Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O PRIJESTONICI: Predviđeno je da sjedište jednog broja važnih državnih institucija, među kojima i Ministarstvo vanjskih poslova, bude preseljeno na Cetinje. Predloženo je opredjeljivanje budžetskih sredstava za razvoj Prijestonice u visini od jedan odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu

25.07.2017.


Vlada je nedavno utvrdila Predlog zakona o Prijestonici kojim je, između ostalog, predviđeno da sjedište jednog broja važnih državnih institucija, među kojima i Ministarstvo vanjskih poslova, bude preseljeno na Cetinje.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, ukazala je da se predloženim zakonom jača uloga Prijestonice, uvažava njen kulturni i istorijski aspekt i Cetinju vraća status, značaj i mjesto koji je kroz crnogorsku istoriju oduvjek imalo.

"Zakonom je predloženo opredjeljivanje budžetskih sredstava za razvoj Prijestonice u visini od jedan odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta Crne Gore za svaku fiskalnu godinu", ukazala je Pribilović.

Kako je navela, godišnji program razvoja Prijestonice, koji će se finansirati iz budžetskih sredstava u iznosu od 0,6 odsto, usvajaće Senat, a koristiće se za finansiranje projekata koji doprinose otvaranju novih radnih mjesta, razvojnih, infrastrukturnih i projekata očuvanja kulturno-istorijskog nasljeđa, za valorizaciju turističkih potencijala, projekata od javnog interesa i ostalih od značaja za razvoj Cetinja.

Pribilović je ukazala da će se sredstva od 0,4 odsto projektovane vrijednosti tekućeg budžeta planirati godišnjim zakonom o budžetu, i opredjeljivaće se Prijestonici za finansiranje izdataka za obavljanje zakonom utvrđenih nadležnosti.

Ona je istakla da se odredbe Zakona o finansiranju lokalne samouprave ("Sl. list RCG", br. 42/2003 i 44/2003 - ispr. i "Sl. list CG", br. 5/2008, 51/2008 - dr. zakon, 74/2010, 1/2015, 78/2015, 3/2016 i 30/2017), koje se odnose na finansijsko izravnavanje opština, neće odnositi na Prijestonicu.

Prema njenim riječima, u Predlogu zakona definisano je da je preseljenje važnih državnih institucija jedna od ključnih aktivnosti koje prijestonici treba da povrate status i značaj kakav zaslužuje.

"U tom cilju, predviđeno je preseljenje sjedišta jednog broja državnih organa i drugih institucija, čime će se dodatno ojačati uloga Prijestonice u sistemu Crne Gore", ukazala je Pribilović.

Kako je navela, pored Rezidencije predsjednika države, planirano je da sjedište Ustavnog suda bude u Prijestonici, a predviđeno je i preseljenje Ministarstva vanjskih poslova, čime se Cetinju vraća status diplomatskog centra.

Definisano je i da Istorijski institut i Fakultet za crnogorski jezik i književnost budu na Cetinju.

"Vjerujemo da ćemo kroz predložena rješenja stvoriti dobre preduslove za brži i kvalitetniji razvoj Prijestonice, i da ćemo Cetinju dati dodatni impuls da se kroz valorizaciju kulturnih i istorijskih vrijednosti ubrza ekonomski razvoj i da dobije administrativni status koji mu, po istorijskom i kulturnom značaju, i pripada", ukazala je Pribilović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.07.2017.


Naslov: Redakcija