Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNI ZAKONA O CENTRALNOM REGISTRU STANOVNIŠTVA: Centralni registar stanovništva vodiće MUP, umjesto resora za informaciono društvo i telekomunikacije


Prema Zakonu o izmjenama i dopuni Zakona o centralnom registru stanovništva, koji je usvojio crnogorski parlament, Centralni registar stanovništva vodiće Ministarstvo unutrašnjih poslova, umjesto resora za informaciono društvo i telekomunikacije.

 Kao glavni razlog ove izmjene navodi se racionalizacija, odnosno poboljšanje i unaprijeđenje rada državne uprave sa ciljem efikasnijeg i ekonomičnijeg vršenja poslova.

Podsjeća se da Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi matične registre (evidentiranje rođenja, zaključenja braka, smrti i drugih zakonskih podataka koji se odnose ili su u vezi sa ličnim i porodičnim statusom), kao i biračke spiskove.

"Zato se kao logično rješenje javila i potreba za prenošenjem nadležnosti za vođenje Centralnog registra stanovništva sa Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije na Ministarstvo unutrašnjih poslova", kaže se u obrazloženju Zakona.

Centralni registar stanovništva obuhvata podatke o crnogorskim državljanima sa prebivalištem Crnoj Gori, odnosno sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u inostranstvu, podatke o strancima sa stalnim iii privremenim boravkom u Crnoj Gori, odnosno podatke o strancima koji u Crnoj Gori imaju imovinu i prava i obaveze po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja i poreza.

Zakonom se utvrđuje sadržina Centralnog registra stanovništva Crne Gore, razmjena, vođenje, održavanje, čuvanje i korišćenje podataka, određivanje i upotreba lične identifikacione oznake.

Izvor: Vebsajt CdM, 23.07.2016.