Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

IZMJENE ZAKONA O DRŽAVNIM I DRUGIM PRAZNICIMA: Vlada CG odbila prijedloge o novim praznicima - 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope i 15. novembar, Dan zemaljsko antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja ZAVNO Crne Gore i Boke


Crnogorska Vlada smatra da ne treba prihvatiti predložene zakonske izmjene kojima je predviđeno uvođenje novih praznika - 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope i 15. novembra, Dana zemaljsko antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja ZAVNO Crne Gore i Boke.

Izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima predložio je poslanik Andrija Popović.

Vlada podsjeća da ustanovljavanjem državnih praznika svaka država nastoji da čuva, njeguje i obilježava najznačajnije datume iz svoje prošlosti, kao nasljeđe koje čini njenu osobenost i prepoznatljivost u državotvornom, kulturnom ili nekom drugom važnom kontekstu.

"U tom smislu se i država Crna Gora opredijelila da obilježavanjem 21. maja, Dana nezavisnosti, i 13. jula, Dana državnosti, doprinese afirmaciji i očuvanju svojih najvećih tekovina, nezavisnosti i državnosti", kaže se u obrazloženju.

Kako se navodi, za Crnu Goru 13. jul ima mnogostruko značenje. Njime se, prije svega, obilježava početak organizovane borbe crnogorskog naroda protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu, odnosno obilježavaju se najslavnije i najsvjetlije tekovine naše antifašističke borbe koja se vodila za oslobođenje od neprijateljskih oružanih snaga i uspostavljanje slobodne države Crne Gore.

"Na taj način 13. jul ima neprikosnovano mjesto kada se govori o crnogorskom antifašizmu i, u simboličkom značenju, sublimira i sve druge tekovine naše antifašističke borbe, a uzimajući u tom kontekstu i tekovinu Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Crne Gore i Boke", kaže se u mišljenju Vlade.

Podsjeća se da je 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, datum koji je Evropska komisija ustanovila povodom takozvane Šumanove deklaracije, kojim je započet proces evropskih integracija.

"Taj datum se prigodnim aktivnostima obilježava u Evropi, pa i u Crnoj Gori. Međutim, ni u jednoj državi članici Evropske unije on nema karakter državnog praznika i nije ustanovljen zakonima kao državni praznik", navodi se u mišljenju Vlade.

Izvor: Vebsajt CdM, 23.07.2016.