Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA : Odstupanja u primjeni Pravilnika o trezorskom poslovanju


Državna revizorska institucija (DRI) konstatovala je da u primjeni Pravilnika o trezorskom poslovanju, koje su usvojile lokalne samouprave, ima odstupanja i devijacija, rekao je član Senata te institucije, Dragiša Pešić.

Praksa DRI, kako je naveo, pokazuje da su sve jedinice lokalne samouprave donijele svoje pravilnike o trezorskom poslovanju. "Međutim, u implementaciji i primjeni tog Pravilnika ima odstupanja i devijacija koje mi konstatujemo i preporučujemo jedinicama lokalne samouprave da ih isprave", naveo je Pešić.

On je podsjetio da je donošenje Pravilnika o trezorskom poslovanju trebalo da bude završeno 2005. godine, a ima jedinica lokalne samouprave koje su, kako je naveo, taj akt donijele prošle ili pretprošle godine i tek su na početku njegove implementacije.

Pešić je rekao da je nemoguće govoriti o transparentnosti i odgovornosti u izvšenju budžeta, bez osvrta na ukupnu fiskalnu transparentnost. "Jer transparentnost u izvšenju budžeta je najznačajniji, ali ne i jedini segment fiskalne odgovornosti, tako da se transparentnost mora posmatrati u cjelovitom kontekstu", objasnio je on.

Pešić smatra da, u novom Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti ("Sl. list CG", br. 20/2014 i 56/2014), rokovi vezani za donošenje budžeta i usvajanje završnog računa budžeta, nijesu adekvatno postavljeni.

Izvor: Vebsajt RTCG, 24.06.2015.