Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

CENTRALNA BANKA CRNE GORE: Predlog o ograničavanju najviše dozovoljene kamatne stope biće spreman do kraja juna 2015.


Predlog Centralne banke (CBCG) o ograničavanju najviše dozovoljene kamatne stope biće gotov do kraja juna, nakon čega će biti poslat Vladi Crne Gore, rekao je viceguverner te institucije, Nikola Fabris.

Prema riječima Fabrisa, neke banke u Crnoj Gori uvažile su preporuku CBCG da snize kametne stope.

"Podaci sa kraja marta pokazuju da je kamatna stopa na novoodobrene kredite niža za 1,34 procentna poena u odnosu na mart prošle godine, što je značajan pad kamatnih stopa. Prema posljednim podacima s kraja marta, kamatna stopa na novoodobrene kredite bila je 8,9 odsto, a kamatna stopa na ukupne kredite bila je 9,1. Dobro je što kamate padaju, ali mislimo da pad treba da bude veći", poručio je Fabris.

On je naveo da će crnogorska ekonomija da raste oko 3,5 odsto, što je manje od projekcije MMF-a, prema kojoj će rasti 4,7 odsto.

"Prosječna stopa rasta za 2015, 2016. i 2017. godinu bi trebalo da iznosi oko 3,5 odsto. Brži rast u ove tri godine, ukoliko se ostvare projekcije, će imati određeni uticaj na životni standard, ali to nije toliki uticaj da bi životni standard drastično porastao. Očekivanja građana su da imamo brz porast životnog standarda, ali nije realno tako nešto obećavati", naveo je Fabris.

Izvor: Vebsajt RTCG, 24.05.2015.