Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO FINANSIJA: Zaključeno oko hiljadu novih lizing ugovora


Na crnogorskom tržištu lizinga tokom prošle godine zaključeno je 1,08 hiljada novih ugovora, čija je vrijednost, prema podacima Ministarstva finansija, oko 15,04 miliona eura, što je 15,7 odsto manje nego u 2013.

Aktivnih ugovora na kraju prošle godine bilo je oko 5,1 hiljada, čija je vrijednost 116,33 miliona eura.

"Trend pada poslovne aktivnosti na tržištu lizinga u Crnoj Gori, u smislu smanjenja plasmana, kao i vrijednost ugovorenih lizing poslova, nastavljen je i u prošloj godini. Na tržištu lizinga je zadržana opreznost u odobravanju novih plasmana, usljed problema nelikvidnosti preduzeća na tržištu, pa su pružaoci lizinga podržavali samo klijente sa dokazanim bonitetom, što je rezultiralo smanjenjem broja novih plasmana", navela je samostalni savjetnik u Ministarstvu finansija, Slađana Pavlović.

Iz Ministarstva su naveli da u strukturi korisnika lizinga najveće učešće imaju preduzeća, 65,5 odsto, čime je značajno promijenjena struktura u odnosu na 2010. i 2011. godinu, kada je većina ugovora sklopljena sa građanima. Kada je riječ o vrijednosti istih ugovora, oko 72 odsto ukupne vrijednosti sklopljenih ugovora u prošloj godini zaključeni su sa preduzećima.

Tokom prošle godine, kao i u prethodnim, poslovi finansijskog lizinga imali su značajno učešće u ukupnom broju, kao i vrijednosti zaključenih ugovora. Od ukupnog broja zaključenih ugovora oko 91 odsto ili 13,7 miliona eura odnosi se na vrijednost finansijskog, a preostalo na vrijednost operativnog lizinga.

Na osnovu strukture broja ukupno zaključenih ugovora po osnovu predmeta lizinga, putnički automobili imaju najveći udio od oko 87,7 odsto u ukupnom iznosu plasmana.

Udio komercijalnih vozila u ukupnom broju zaključenih ugovora je oko devet odsto, a građevinskih mašina i opreme oko 3,2 odsto.

Putnički automobili pokazuju najveći udio i u ukupnoj vrijednosti novozaključenih ugovora, od oko 77 odsto. Komercijalna vozila zastupljena su sa 11 odsto, a lizing građevinskih mašina i opreme oko deset odsto.

U pogledu sektorske strukture plasmana krajem prošle godine dominiraju ugovori u okviru trgovine 30 odsto, ostale usluge 18 odsto i industrije 16 odsto.

Ukupna aktiva četiri lizing kuće na kraju prošle godine iznosila je skoro 88,21 milion EUR i bila je 24,6 odsto manja u odnosu na 2013. godinu.

Na kraju prošle godine su četiri lizing kuće ostvarile ukupan prihod od 10,95 miliona EUR, od čega su prihodi od prodaje činili 88,6 odsto.

Lizing kuće su u prošloj godini ostvarile negativan neto rezultat, odnosno gubitak od 18,81 milion EUR.

Pozitivan rezultat imale su dvije od ukupno četiri lizing kuće.

Izvor: Vebsajt RTCG, 24.05.2015.