Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT STRATEGIJE RAZVOJA ŽENSKOG PREDUZETNIŠTVA ZA PERIOD DO 2020. GODINE DO 11. JUNA 2015 GODINE: Javna rasprava do 11. juna 2015. godine


Javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja ženskog preduzetništva za period do 2020. godine biće otvorena do 11. juna 2015. godine, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo je pozvalo građane, stručne i naučne domaće i međunarodne institucije, državne organe, poslovne asocijacije, mala i srednja preduzeća (MSP), nevladine organizacije, medije i druge zainteresovane organizacije da daju svoje predloge, komentare i sugestije na tekst Nacrta strategije.

Cilj javne rasprave, koju je pokrenulo Ministarstvo, odnosno Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća, je da omogući uključivanje stručne i šire javnosti u razmatranje Nacrta strategije, kako bi dali svoj doprinos donošenju što kvalitetnijeg strateškog dokumenta.

"Predlozi i sugestije na nacrt dokumenta mogu se dostaviti na e-mail ana.sebek@nasme.me ili direkcija@nasme.me ili pismeno na arhivu Ministarstva ekonomije - Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća", saopšteno je iz Ministarstva.

U procesu javne rasprave 4. juna će biti organizovan okrugli sto u Podgorici u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Nacrt strategije, kako se navodi u obrazloženju, ima za cilj podsticanje bržeg i lakšeg ekonomskog osnaživanja žena, kroz stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta i pružanje podrške razvoju njihovih preduzetničkih potencijala. To će ujedno doprinijeti razvoju postojećih i otvaranju novih preduzeća, kreiranju novih radnih mjesta i rastu zaposlenosti, a time i ukupnom razvoju sektora malih i srednjih preduzeća (MSP) i preduzetništva.

Ključni rezultati koje je potrebno ostvariti na srednji rok do 2020. godine u implementaciji podrške razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori odnose se na povećanje preduzetničke aktivnosti žena na nivo prosjeka EU iz 2013. godine.

Uz adekvatan regulatorni okvir, na nacionalnom i lokalnom nivou, neophodno je, kako smatraju, unaprijeđenje institucionalne infrastrukture koja će moći da u potpunosti obezbijedi pružanje svih neophodnih vidova nefinansijske podrške, mentorskih i savjetodavnih usluga i pružanja poslovnih informacija ženama preduzetnicama, od start-up do rastućih razvojnih faza njihovih preduzetničkih poduhvata.

Posebno je, kako se navodi, značajno u početnoj fazi omogućiti ženama lakši pristup poslovnom prostoru, obezbijediti podršku u pronalaženju potrebnih ljudskih resursa, olakšati saradnju sa istraživačkim institucijama u razvoju inovacija i primjeni savremenih tehnologija.

"Pouzdan, predvidiv i jasan pravni i administrativni okvir poslovanja, koji obezbjeđuje pravnu sigurnost i ne postavlja nepotrebne prepreke poslovanju, od izuzetnog je značaja za privredni razvoj zato što direktno utiče na konkurentnost MSP", navodi se u Nacrtu strategije.

Smanjenje administrativnih barijera i pojednostavljenje procedura u primjeni propisa je, kako se dodaje, ključno pitanje koje upućuje na neophodnost daljeg unaprijeđenja regulatornog ambijenta, u skladu sa potrebama MSP, odnosno svakodnevnim poslovnim potrebama žena preduzetnica.

Izvor: Vebsajt RTCG, 24.05.2015.