Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu


Novi Nacrt Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji predviđa da prva dva mjeseca trudničkog odsustva neće biti refundirana poslodavcu, ukoliko bude usvojen, doprinijeće diskriminaciji žena pri zapošljavanju, ocijenila je direktorica Juventasa, Ivana Vujović.

Ona je navela da je, nakon izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 27/2013 i 1/2015) iz 2013, došlo do pooštravanja uslova za refundaciju porodiljskog odsustva i smanjivanja novčanog iznosa koji može biti refundiran poslodavcu po tom osnovu.

Vujović je rekla da nove odredbe nacrta Zakona o zdravstvenom osiguranju predviđaju da prva dva mjeseca, odnosno 60 dana trudničkog odsustva, neće biti refundirana poslodavcu. Novina je da u slučaju privremene spriječenosti za rad po osnovu održavanja trudnoće Fond isplaćuje naknadu zarade od 60. dana odobrene spriječenosti za rad.

"Novina je i da naknada koju Fond refundira poslodavcu iznosi 70 odsto od osnova za naknadu a ne može biti veća od prosječne zarade zaposlenih u Crnoj Gori u prethodnoj godini", pojasnila je ona.

Prema njenim riječima, takav stav odnosi se i na naknade u slučaju drugih privremenih spriječenosti za rad.

"Aktuelnim Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Sl. list RCG", br. 39/2004, 23/2005 - odluka US i 29/2005 - dr. zakon i "Sl. list CG", br. 12/2007 - dr. zakon, 13/2007 - dr. zakon, 40/2011 - dr. zakon, 14/2012, 39/2011 - dr. zakon i 36/2013 - dr. zakon) predviđa se da se naknada zarade po osnovu privremene spriječenosti za rad, za vrijeme održavanja trudnoće, obezbjeđuje od prvog dana privremene spriječenosti za rad iz sredstava Fonda namijenjenih za obavezno zdravstveno osiguranje (Član 28, stav 4)", pojasnila je Vujović.

Ona je navela da je taj stav namjerno izostavljen u nacrtu novog Zakona, navodeći da se na taj način dodaju barijere za zapošljavanje žena u reproduktivnoj dobi. Prema njenim riječima, u društvu u kom su većina poslodavaca mala i srednja preduzeća, gdje još ne postoji razvijena svijest o socijalnoj odgovornosti, usvajanje takve odredbe dovelo bi do smanjivanja stope zaposlenosti žena i povećanja njihove ekonomske zavisnosti.

Udar na trudnice i porodilje, koji je suprotan Ustavnoj zaštiti djece i majki, imaće, upozorila je Vujović, dalekosežne posljedice na standard generacija koje dolaze.

Izvor: Vebsajt RTCG, 24.05.2015.