Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O TURIZMU I UGOSTITELjSTVU: Tajni gost ocjenjuje hotel

25.04.2018.


Jedna od novina u novom Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu ("Sl. list CG", br. 2/2018, 4/2018 - ispr. i 13/2018) jeste i institucija tajnog gosta. Ipak, malo ko od vlasnika hotela rivijeri je čuo da im može doći tajni gost koga angažuje Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

- Tajni gost će pratiti primjenu uslova za dodijeljenu kategoriju četiri i više zvjezdica, primjenu standarda u smještajnim kapacitetima i davati ocjenu kvaliteta usluge boraveći inkognito u ugostiteljskom objektu, bez najave, najmanje 24 časa - objasnili su iz ministarstva.

Novim zakonom, tajni gost prije, tokom i nakon boravka u ugostiteljskom objektu ne smije odati cilj svoje posjete. Takođe, on sačinjava zapisnik sa ocjenom i stručnim mišljenjem o ispunjavanju uslova koji dostavlja resornom ministarstvu.

Ukoliko se na osnovu zapisnika tajnog gosta utvrde odstupanja u pogledu nivoa dodijeljene kategorije i standarda kvaliteta, zapisnik se dostavlja nadležnoj inspekciji.

Većina vlasnika hotela visoke kategorije smatra da je dobro što se uvodi ova provjera.

Provjera kategorizacije obavlja se na svakih pet godina.

Na pragu ljetnje turističke sezone, vlasnici hotela i manjih smještajnih kapaciteta očekuju da će ove godine ranije primiti prve goste.


IZVOR: Vebsajt eKapija, 23.04.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija