Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ZDRAVSTVENOJ INSPEKCIJI: Predviđeno je posebno stručno usavršavanje, zbog specifičnosti i sadržine inspekcijskog nadzora u oblasti uzimanja i presađivanja tkiva, ćelija i organa i obezbjeđivanja krvi za transfuziju

25.04.2017.


Posebno stručno usavršavanje, zbog specifičnosti i sadržine inspekcijskog nadzora u oblasti uzimanja i presađivanja tkiva, ćelija i organa i obezbjeđivanja krvi za transfuziju, predviđeno je Predlogom zakona o zdravstvenoj inspekciji, koji su podržali članovi skupštinskog Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Predviđeno je stručno usavršavanje zdravstvenog inspektora, u skladu sa propisima kojima se uređuju prava i obaveze državnih službenika i namještenika.

"Imajući u vidu specifičnost i sadržinu inspekcijskog nadzora u oblasti uzimanja i presađivanja tkiva, ćelija i organa, kao i obezbjeđivanja krvi za transfuziju, zakonom se propisuje i posebno stručno usavršavanje, u skladu sa specifičnim programima, radi sticanja, odnosno unaprjeđivanja znanja i vještina za vršenje poslova radnog mjesta", kaže se u Predlogu zakona.

Propisana je obaveza zdravstvenog inspektora da čuva kao povjerljiv identitet podnosioca inicijative za vršenje inspekcijskog nadzora.

Inspekcijski nadzor može da bude redovni, vanredni i kontrolni.

"U zavisnosti od toga da li se vrši na osnovu Plana rada, po nalogu glavnog zdravstvenog inspektora ili radi utvrđivanja izvršenja mjera koje su predložene ili naređene subjektu nadzora u okviru redovnog ili vanrednog inspekcijskog nadzora", kaže se u zakonskom obrazloženju.

Propisana su ovlašćenja zdravstvenog inspektora za ulazak u prostorije subjekta nadzora, imajući u vidu značaj i posljedice aktivnosti koje obavlja i koje su predmet nadzora.

"Propisana su i posebna ovlašćenja koja ima zdravstveni inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora, u zavisnosti od oblasti za koju je nadležan, imajući u vidu predmet posebnih zakona", kaže se u predloženom zakonu.

Predviđene su mjere i radnje koje zdravstveni inspektor može da preduzme kada u postupku inspekcijskog nadzora ocijeni da je povrijeđen zakon ili drugi propis.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 24.04.2017.


Naslov: Redakcija