Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OBUKOM ARBITARA ZA MIRNO RJEŠAVANJE RADNIH SPOROVA DO BRŽEG RJEŠAVANJA RADNIH SPOROVA


Obuka arbitara za mirno rješavanje radnih sporova trebalo bi da osigura njihovo brže rješavanje, tako što će se rasteretiti redovni sudovi, ali i da zaštiti prava zaposlenih, saopštio je sekretar Ministarstva rada i socijalnog staranja, Nikola Dedeić.

On je, na otvaradnju obuke za arbitre na temu "Interaktivna razmjena iskustava i dobrih praktičnih rješenja u cilju daljeg uanprijeđenja znanja i vještina u pregovaranju i sprovođenju postupka mirnog rješavanja radnih sporova", rekao da su Vlada i socijalni partneri zajedno radili na uvođenju mehanizama za alternativno rješavanje te vrste sporova.

"Ti mehanizmi imaju za cilj sprečavanje prerastanja kolektivnih radnih sporova u štrajkove i nude brzo rješavanje pojedinačnih i kolektivnih radnih sporova", rekao je Dedeić.

On je podsjetio da je Crna Gora prihvatila tripartizam kao instrument demokratije, koji omogućava poštovanje radnih prava radnika.

"Vansudsko rješavanje radnih sporova igra važnu ulogu u rasterećivanju sudova u ovoj oblasti. Za razliku od sudskih postupaka, koji obično traju duže, procedure mirenja pomažu zaposlenima da dođu do brze i pravosnažne odluke", saopštio je Dedeić.

Obuku organizovala Agencija za mirno rješavanje radnih sporova. Učesnici obuke su, pored predstavnika Agencije, i reprezentativni socijalni partneri Crne Gore, predstavnici Uprave za kadrove, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova Srbije, arbitri i miritelji.

Izvor: Vebsajt RTCG, 22.04.2016.