Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KOMUNALNOJ POLICIJI: Uvođenje novih ovlašćenja, kao što su upotreba ručnog spreja sa nadražavajućim dejstvom, razrada postojećih ovlašćenja kao što su usmeno naređenje, upozorenje, upotrebe službene palice

25.03.2019.


Vlada Crne Gore je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji. Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu Ministarstva javne uprave, Jadranka Vukčević je predstavila Predlog zakona na Konferenciji za medije održanoj nakon 114. sjednice Vlade.

"Imajući u vidu da se u toku primjene postojećeg Zakona o komunalnoj policiji ("Sl. list CG", br. 57/2014) ukazala se potreba za unapređenjem pojedinih zakonskih rješenja, čime bi se otklonile određene slabosti u funkcionisanju službe komunalne policije i time stvorili dodatni uslovi za efikasnije obezbjeđenje komunalnog reda u jedinicama lokalne samouprave i Vlada je utvrdila izmjene i dopune ovog Zakona. Izmjene se prije svega odnose na uvođenje novih ovlašćenja, kao što su upotreba ručnog spreja sa nadražavajućim dejstvom, razradu postojećih ovlašćenja kao što su usmeno naređenje, upozorenje, upotrebe službene palice. Te upotrebu sredstava prinude u situacijama pružanja aktivnog i pasivnog otpora subjekta nadzora, mogućnost uspostavljanja međuopštinske saradnje u obezbjeđivanju komunalnog reda i jačanje odgovornosti komunalnih policajaca", ukazala je Vukčević.

Izmjenama i dopunama Zakona o komunalnoj policiji dodatno se unapređuje pravni okvir za organizovanje i djelovanje komunalne policije, što će doprinijeti jačanju efikasnosti rada komunalne policije, kako bi uspješno suzbijala nezakonite radnje u obezbjeđivanju komunalnog reda i time doprinijela vladavina prava na lokalnom nivou, zaključila je Vukčević.


IZVOR: Vebsajt Ministarstva javne uprave, 21.03.2019.


Naslov: Redakcija