Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O OBAVEZNOM OSIGURANJU U SAOBRAĆAJU: Osigurana suma biće veća 11 puta

25.02.2019.


Izmjenama Zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju ("Sl. list CG", br. 44/2012), koje se pripremaju, predviđa se povećanje najniže osigurane sume za slučaj smrti, tjelesne povrede i oštećenja zdravlja sa 550.000 na 6,07 miliona eura, odnosno 11 puta, s tim što će to važiti kad Crna Gora postane članica EU, ukazali su iz Agencije za nadzor osiguranja.

Druga izmjena je sa najnižih 300.000 eura na1.220.000 eura u slučaju uništenja ili oštećenja stvari.

"Izmjenama Zakona, koji je programom rada Vlade planiran za četvrti kvartal tekuće godine, između ostalog, predviđa se i povećanje osiguranih suma osiguranja od auto odgovornosti do nivoa koji je trenutno na snazi u državama članicama EU, a koji su značajno viši od iznosa koji su trenutno na snazi u Crnoj Gori. Povećanje osiguranih suma predstavlja povećanje najvećeg iznosa štete koju bi društvo za osiguranje moglo biti dužno da isplati po jednom zaključenom ugovoru o osiguranju od autoodgovornosti", ukazali su iz Agencije.

Oni podsjećaju da je za putnička motorna vozila trenutno na snazi najniža osigurana suma od 550.000 eura za slučaj smrti, tjelesne povrede i oštećenja zdravlja, odnosno 300.000 za štetu zbog uništenja ili oštećenja stvari.

"Izmjenama se predviđa povećanje osigurane sume na najmanje 6.070.000 eura u slučaju štete zbog smrti, tjelesne povrede i oštećenja zdravlja do iznosa po štetnom događaju, bez obzira na broj oštećenih lica, odnosno na najmanje 1.220.000 eura u slučaju uništenja ili oštećenja stvari", precizirali su iz Agencije.

Pojašnjavaju da se prelaznim odredbama zakona predviđa da ovi iznosi na snagu stupe danom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

"Do tada se važeća osigurana suma može povećavati odlukama Vlade, na prijedlog Agencije za nadzor osiguranja", pojasnili su.

Izmjenama je predviđeno proširenje teritorijalnog pokrića polise osiguranja od autoodgovornosti koje bi takođe trebalo da bude na snazi danom pristupanja Crne Gore EU.

"Tada će domaća polisa osiguranja važiti na teritoriji država koje su članice Evropske unije, kao i Lihtenštajna, Norveške i Islanda. Obaveza posjedovanja zelene karte ili graničnog osiguranja u tom slučaju neće važiti. Istovremeno, građani država koji u Crnu Goru ulaze sa zaključenim graničnim osiguranjem, sa tom polisom graničnog osiguranja slobodno putuju u ostale države članice EU", ističu iz Agencije.

Na pitanje da li će ove izmjene poskupiti osiguranje, odnosno polisu u Agenciji su ukazali da precizne informacije ne mogu da daju.

"Precizne informacije nije moguće dati s obzirom da na konačnu cijenu polise osiguranja od autoodgovornosti utiču brojni faktori. Primjera radi, u periodu od 2013. do 2016. postupno su povećavane osigurane sume u visini od 150.000 eura godišnje, uveden je i bonus-malus sistem, a u praksi (mimo postojeće analize koja je ukazivala na mogućnost blagog rasta), došlo je do pada premije. U sadašnjoj situaciji, na visinu premije uticaće i potpuno deregulisan sistem formiranja premija, koji je u praksi više zemalja iz okruženja u momentu pristupanja EU doveo do značajnog pada premija osiguranja", pojašnjavaju oni.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.02.2019.


Naslov: Redakcija