Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O APOTEKARSKOJ DJELATNOSTI: Propisuje se zabrana prometa ljekova u apoteci u cilju zaštite života i zdravlja građana, kao i u slučaju kada farmaceut građaninu ne mora da izda lijek

25.02.2019.


Farmaceut neprekidno mora biti u apoteci, u suprotnom će apoteka morati da plati kaznu do 20.000 eura. To su novine u Predlogu zakona o apotekarskoj djelatnosti koji reguliše i dodatna pravila. Odbor za zdravstvo dao je zeleno svjetlo i za Predlog zakona o kozmetičkim proizvodima kojim se proizvodnja i promet kozmetičkih proizvoda prvi put uređuje u Crnoj Gori kao i za Predlog zakona o medicinskim sredstvima.

U Crnoj Gori radi 240 privatnih i više od 50 Montefarmovih apoteka. Novim zakonom, za koji je Odbor za zdravstvo dao pozitivno mišljenje, regulisaće se apotekarska djelatnost. U slučaju da inspekcija tokom obilaska zaključi da je zakon prekršen, slijede kazne do 20.000 eura.

"Predlogom ovog zakona potrebno je neprekidno prisustvo farmaceuta u apoteci kako bi apoteka mogla da obavlja djelatnost", naveo je predsjednik Zakonodavnog odbora Suad Numanović.

"Zakonom se propisuju i zabrana koji se odnosi na promet ljekova u apoteci u cilju zaštite života i zdravlja građana, kao i u slučaju kada farmaceut građaninu ne mora da izda lijek, a sve u interesu života i zdravlja građanina", saopštila je Slađana Pavlović iz Ministarstva zdravlja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.02.2019.


Naslov: Redakcija