Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

KRUZERI DA PLAĆAJU EKOLOŠKU TAKSU

25.01.2018.


Kruzeri, njihova buka, propeleri, vodene mase koje se često mijenjaju i podižu talog sa dna mora, definitivno utiču na stanje živog svijeta u našem zalivu, pa bi trebalo da se uvede plaćanje ekološke takse.

Ovo je izjavio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora.

"Kruzeri su turistički i ekonomski opravdani, ali ekološki nijesu. Po pričama ribara, ribe je sve manje u Bokokotorskom zalivu. Nema više jata riba, a vodene mase koje se podižu prolaskom kruzera, grdosija, utiču na stanje biodiverziteta, možda najviše u Kotorskom zalivu, jer je tu najmanja dubina. Kruzeri tu rade manevre i podignu kompletan mulj sa dna, uz ogromnu buku, a zvuk se prostire vrlo brzo, mnogo brže kroz vodu nego vazduhom", objašnjava Joksimović.

U Institutu za biologiju mora su, kaže on, voljni da urade studiju uticaja kruzera na stanje živog svijeta u moru, zašto su potrebna finansijska sredstva.

"Stručna studija bi pomogla da se zna koliko kruzeri štete biodiverzitetu mora. Onda bi se procijenilo i znalo da se, zbog razvoja turizma i razvoja grada, žrtvuje ekološka komponenta, ali će zato svaki kruzer da plati ekološku taksu. Taj novac bi se onda upotrijebio za razvoj grada, ali i za unapređenje ribarstva. Ovakvi problemi nijesu prisutni samo kod nas. Događaju se u cijelom svijetu, koji je na pravi način organizovao prihode od aktivnosti kojima kruzeri doprinose. To treba i mi da uradimo", ukazao je Joksimović.


IZVOR: Vebsajt CdM, 24.01.2018.


Naslov: Redakcija