Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PORAST POVJERENJA GRAĐANA U PRAVOSUDNI SISTEM

25.01.2018.


Povjerenja građana Crne Gore u pravosudni sistem u blagom je porastu, ali je uticaj politike najveći problem crnogorskih sudova, rezultati su istraživanja javnog mnjenja o stepenu povjerenja građana u pravosudni sistem Crne Gore.

Istraživanje, koje je sproveo Centar za monitoring i istraživanja (CEMI) u decembru 2017. godine, na uzorku od 1.032 ispitanika pokazalo je da je od pravosudnih institucija najveće povjerenje u Vojsku Crne Gore, dok je povjerenje u sve ostale institucije ispod 50 odsto.

Rezultati istraživanja su pokazali da 47,8 odsto građana ima povjerenje u pravosudni sistem Crne Gore, što je porast od 3,2 odsto u odnosu na istraživanje iz februara 2017. godine. Najniže povjerenje bilo je 2013. kada je 38 odsto građana vjerovalo crnogorskim pravosudnim institucijama, da bi godinu nakon toga 47,8 odsto građana iskazalo povjerenje. U 2016. godini 52,6 odsto građana iskazalo je povjerenje.

Od pravosudnih institucija, najveće povjerenje je u Vojsku Crne Gore, 55 odsto, a povjerenje u sve ostale pravosudne institucije je ispod 50 odsto.

"Rast povjerenja u odnosu na 2016. godinu jeste u crnogorsku policiju, što može korenspodirati s akcijama policije i pretresima članova kriminalnih grupa", istakao je Vujović.

Istraživanje je pokazalo da je uticaj politike najveći problem crnogorskog sudstva. To smatra 41 odsto ispitanika, dok 56 odsto vjeruje da aktuelna vlast utiče na odluke tužilaštva.

"Ocjene su generalno loše. Nemamo dovoljno dobre rezultate već dugi niz godina, ali su bolje nego u februaru 2017. godine. Dobro je što građani u direktnom prenosu imaju priliku da prate suđenje za pokušaj državnog udara", ukazao je Vujović.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 24.01.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija