Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

VLADA CG: Utvrđeni prijedlozi zakona o izmjenama Zakona o radu, Zakona o Fondu rada, Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova, Zakona o zabrani zlostavljanja na radu i Zakona o reprezentativnosti sindikata


Nastavljajući aktivnosti na realizaciji strateških ciljeva iz četvorogodišnjeg programa, u čijoj osnovi su integracija u EU i NATO, stvaranje uslova za dinamičan razvoj i dalje jačanje vladavine prava, Vlada Crne Gore, na 142. sjednici donijela je Program rada Vlade za 2016. godinu.

Programom je planirana realizacija 14 prioritetnih razvojnih projekata, 105 obaveza iz tematskog i 65 obaveza iz normativnog dijela. Vlada će se u 2016. godini posvetiti daljem usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, kao i nastavku reformi u oblasti pravosuđa, državne uprave i lokalne samouprave, sa naglaskom na implementaciji zakonodavstva i jačanju administrativnih kapaciteta, kao ključnim uslovima za dalji napredak Crne Gore na evropskom putu, ali i kontinuirani razvoj crnogorskog društva.

Imajući u vidu da je glavni prioritet razvoja na nacionalnom nivou postizanje pametnog, održivog i inkluzivnog rasta u energetici, turizmu, saobraćaju i poljoprivredi, Vlada će u 2016. godini nastaviti realizaciju velikih projekata u tim oblastima. Vlada će realizovati i niz mjera koje će uticati na povećanje stepena konkurentnosti manje razvijenog regiona, kao i jačanje ljudskih resursa i zapošljavanje, a posebnu pažnju će posvetiti privlačenju stranih direktnih investicija koje treba da budu važna okosnica budućeg razvoja Crne Gore.

Vlada je donijela Program ekonomskih reformi za Crnu Goru 2016 – 2018, koji je najvažniji ekonomski dokument u zemlji, predstavlja njenu ekonomsku politiku u srednjem roku i osnovu za ekonomski dijalog sa Briselom, a strukturiran je prema zahtjevima i metodologiji Evropske komisije. Cilj ekonomske politike u periodu do 2018. je intezivniji i održivi ekonomski rast, uz otvaranje novih radnih mjesta. Ekonomska politika biće usmjerena na rast konkurentnosti crnogorske ekonomije sprovođenjem strukturnih reformi i razvojem infrastrukture u cilju rasta domaćih i stranih direktnih investicija. Programom utvrđeni prioriteti ekonomske politike Crne Gore su: dalji razvoj saobraćajne infrastrukture, fiskalna održivost, povoljan investicioni ambijent, sistemsko smanjenje neformalne zaposlenosti, stvaranje uslova za rast kredita i razvoj malih i srednjih preduzeća, jačanje eksterne pozicije zemlje i unapređenja ljudskih kapaciteta. Ovi prioriteti su odgovor na prepreke ekonomskom rastu, u skladu sa preporukama EU za Crnu Goru.

Na sjednici je donijet i Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2016 – 2018 kojim se osnovni dokument prilagođava konstantnim promjenama pravna tekovina Evropske unije u toku pregovaračkog procesa.

Vlada je utvrdila:

radi njihovog usaglašavanja sa Zakonom o izmjeni Zakona o upravnom postupku ("Sl. list CG", br. 20/2015), čija primjena počinje 1. jula 2016. godine.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora o Centru za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana. Centar će biti uspostavljen kao međunarodna, nezavisna, neprofitna, samoodrživa organizacija u regionalnom vlasništvu, sa sjedištem u Splitu.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o održavanju stambenih zgrada koji ne predviđa bitne izmjene prava i obaveza etažnih vlasnika, već je usmjeren na preciziranje pojedinih odredbi koje su pokazale nedostatke u primjeni, u cilju očuvanja i unapređenja postojećeg stambenog fonda.

Između ostalog, Vlada je usvojila Četvrti kvartalni izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2015 – 2018, kao i izvještaje o realizaciji akcionih planova za 23. poglavlje – Pravosuđe i temeljna prava i 24. poglavlje – Pravda, sloboda i bezbjednost. 

Izvor: Press služba Vlade Crne Gore, 21.01.2016.