Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I NAMJEŠTENICIMA: Unija slobodnih sindikata traži korekcije Predloga zakona

24.12.2020.


Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) zatražila je da Vlada preispita i koriguje Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima i namještenicima.

"Izmjenama se značajno degradiraju postojeća rješenja u dijelu stručnosti, kompetentnosti, uslova za zasnivanje radnog odnosa i obavljanje poslova u državnoj administraciji", kaže se u saopštenju Izvršnog odbora USSCG.

Kako se navodi, to se posebno odnosi na brisanje odrednice kojom se onemogućava zasnivanje radnog odnosa licu protiv kojeg je pokrenut krivični postupak.

"Kao i na izmjene koje se odnose na kriterijume radno i profesionalno iskustvo zaposlenog kao preduslov za obavljanje određenih rukovodnih poslova u javnoj upravi, te produženje trajanja statusa vršioca dužnosti do jedne godine", kaže se u saopštenju.

Izvršni odbor USSCG očekuje da Vlada preispita i koriguje predložene izmjene i dopune, kako se ne bi narušavali jednom već uspostavljeni principi.

"U suprotnom, postoji opravdano strahovanje da takvo postupanje postane praksa i u regulaciji drugih zakona", kaže se u reagovanju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.12.2020.


Naslov: Redakcija