Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEOPHODNE IZMJENE ZAKONA O NACIONALNOM JAVNOM EMITERU RADIO I TELEVIZIJA CG

24.12.2020.


Članica Savjeta Radio-televizije Crne Gore (RTCG) Bojana Jokić apelovala je na poslanike i poslanice Skupštine Crne Gore da po hitnom postupku pokrenu proces za izmjene i dopune Zakona o nacionalnom javnom emiteru radio i televizija Crne Gore ("Sl. list CG", br. 80/2020), kako bi se stvorili uslovi za izbor članova Savjeta koji će biti potpuno depolitizovani, nepristrasni i nezavisni.

Ona je dodala da Savjet mora imati izvršnog direktora koji neće biti politički podoban nijednoj strukturi vlasti ili opozicije, već isključivo u službi građana i građanki Crne Gore.

"To je jedini i pravi put za oslobođenje RTCG-a", ukazala je Jokić.

Iako, kako je ocijenila, novi Zakon o nacionalnom javnom emiteru nije loš, Jokić dodaje da "sama činjenica da nije predviđeno da dođe do ikakvih promjena u strukturi Savjeta znači da se neće moći izvršiti ni depolitizacija javnog servisa".

"Za tri člana Savjeta koji se biraju iz redova nevladinih organizacija, iako oni u teoriji mogu biti politički nezavisni i neutralni, postoji velika i realna bojazan da će biti iz redova podobnih organizacija koje postoje samo da bi omogućile politički prihvatljivim osobama da zauzimaju mjesta u različitim organima rukovođenja ili kao što je do sada bio slučaj da se među članovima Savjeta iz reda nevladinih organizacija nalaze osobe koje nisu afirmisane i koji ni u kom slučaju nijesu iz oblasti djelovanja zaštite ljudskih prava, a kandidovani su po tom osnovu", ukazala je Jokić.

Smatra i da su "ostale strukture koje predlažu svoje članove/ice u Savjet, izuzev sindikata, pod većinskim uticajem samo jedne političke partije, te da u periodu od izbora 30. avgusta do danas nije moglo doći do oslobađanja tih struktura od snažnog partijskog uticaja i njihove depolitizacije".

Samim tim, kako je navela, ne može doći ni do izbora neutralnih i nezavisnih članova Savjeta koji bi RTCG oslobodili i spriječili da se kadrovi samo rotiraju na osnovu podobnosti. Takođe, jako je važno da se onemogući i političkim strukturama nove vlasti da preuzmu javni servis na isti način na koji je to do sada bio slučaj.

"Činjenica da Savjet RTCG-a bira izvršnog direktora, koji dalje kadrira ostalom vodećom strukturom ostavlja veliki prostor da se izborom novog Savjeta po važećem zakonu ne promijeni apsolutno ništa u postojećoj strukturi RTCG-a, te da će on ostati zarobljena institucija i politički mehanizam jedne partije, a ne istinski javni servis svih građana. Iz dosadašnjeg iskustva i uporedne prakse u regionu i Evropskoj uniji, smatram da je broj članova Savjeta optimalan, ali da je moguće da taj broj bude manji bez uticaja na kvalitet rada javnog servisa, kao što na primjer, Nadzorni odbor HRT-a ima pet članova", rekla je Jokić.

Skupštine Crne Gore do 27. januara mora da otvori poziv za predlaganje novih članova Savjeta RTCG-a.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.12.2020.


Naslov: Redakcija