Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O SLOBODI VJEROISPOVIJESTI: Nacrt zakona je u skladu sa svim međunarodnim standardima


Status Crnogorske pravoslavne crkve biće ozbiljno uzdrman ukoliko ne bude usvojen predloženi Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, rekao je advokat Nikola Belada na tribini "CPC je tradicionalna, autokefalna i matična crkva u Crnoj Gori", koja je povodom Nacrta zakona organizovana na Cetinju.

On je rekao da je država Crna Gora na pragu da usvoji moderan zakon, koji je u skladu sa svim međunarodnim standardima.

"Popusti li zbog pritiska, prijetnji ili političkih i drugih ustupaka, pokazaće svoju nemoć i osudu ukupne međunarodne javnosti", poručio je Belada, koji je koordinator Komisije mitropolijskog savjeta CPC i vođa delegacije za javnu raspravu o Nacrtu zakona.

On je rekao da Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi ne odgovara aktuelno stanje zato što se zbog "neriješenih odnosa nalazi u stanju inferiornosti, stalnog pravdanja, stanju pasive i stalne defanzive, uvijek gasimo vatru, a nikad nijesmo konstruktivni faktor". Dodao je da je Nacrt zakona potrebno usvojiti kako bi se eliminisale nepravde učinjene Crnoj Gori.

"To podrazumijeva naše efikasno, snažno i odlučno djelovanje prvo unutar CPC, ali i prema državnim organima i međunarodnim institucijama", rekao je Belada.

Istoričar Novak Adžić smatra da su "za očajno stanje u kojem se nalazi CPC" krivi odgovorni nosioci javne vlasti, ali i Crnogorci "koji pokazuju da ili oni nijesu dostojni Crnogorske crkve ili Crnogorska crkva nije dostojna njih".

"Imamo domovinu i državu, ali moramo da imamo i sve elemente nacije da nas ne bi asimilovali, poništavali, negirali. Zato sve društvene strukture treba da daju doprinos, a Nacrt zakona treba formulisati tako da omogući jednako pravo za sve i slobodu svima", poručio je Adžić. 

Izvor: Vebsajt CdM, 23.12.2015.