Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PRIJEDLOZI ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU I O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Predstavnici poslodavaca zabrinuti što se predloženim rješenjima vrši zabrana dopunskog rada ljekara i drugog medicinskog osoblja u privatnim zdravstvenim ustanovama ukoliko su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama. Ukazuju i na potrebu da država obrati pažnju na bolovanja do 60 dana, čije troškove snosi poslodavac


Država mora da obrati posebnu pažnju na sva bolovanja do 60 dana, čije troškove snosi poslodavac, ocijenjeno je na sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore kojom je predsjedavala ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

Sjednici je prisustvovao ministar zdravlja Budimir Šegrt, što je bila prilika da socijalni partneri razmijene mišljenja i o Prijedlogu zakona o zdravstvenom osiguranju i Prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Predstavnici poslodavaca su istakli posebnu zabrinutost što se predloženim rješenjima vrši zabrana dopunskog rada ljekara i drugog medicinskog osoblja u privatnim zdravstvenim ustanovama ukoliko su zaposleni u javnim zdravstvenim ustanovama.

"Takođe bi država morala da obrati posebnu pažnju na sva bolovanja do 60 dana, čije troškove snosi poslodavac. Sa druge strane, sindikati su pozdravili ovakva rješenja ali su naglasili da zarade u zdravstvu treba da se povećaju, te da očekuju hitno rješavanje ovog pitanja", saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

U procesu utvrđivanja teksta ova dva zakonska prijedloga, Ministarstvo zdravlja je, kako je saopšteno, ispoštovalo sve procedure.

Kroz javnu raspravu i rasprave na skupštinskim odborima uvažen veliki broj sugestija i mišljenja.

"Cilj predloženih rješenja je prevashodno postavljanje principa i postavljanje pacijenta u prvi plan. Bitno je izmjenjeno i pitanje ljekarskih specijalizacija, te će sada i ljekari koji nijesu zaposleni imati mogućnost da konkurišu za specijalizaciju", navedeno je u saopštenju.

Ovim se, kako je objašnjeno, želi stimulisati interesovanje za bavljenje o poslom, jer je prisutan trend opadanja interesovanja, što nije samo slučaj u Crnoj Gori već i šire.

Osvrćući se na raskid Ugovora o snadbijevanju ljekovima sa privatnim apotekama, ministar Šegrt je istakao da se radilo o Pilot projektu. Objasnio je da je razlog ranijeg raskida ugovora taj što su sredstva opredijeljena za njegovo sprovođenje realizovana nešto ranije od predviđenog.

On je konstatovao da su privatne apoteke ispoštovale svaku klauzulu Ugovora.

Savjet je zaključio da se o pitanju isteka roka važenja Opšteg kolektivnog ugovora izjasni na prvom narednom zasijedanju, kako bi svi socijalni partneri izvršili konsultacije unutar svojih organizacija.

Izvor: Vebsajt CdM, 23.12.2015.