Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O MEDIJIMA: Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu organizovaće raspravu o potrebi izmjena i dopuna Zakona


Akcija za ljudska prava (HRA) pozdravila je odluku skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu da prihvati njihovu inicijativu i organizuje konsultativno saslušanje, odnosno raspravu o potrebi izmjena i dopuna Zakona o medijima ("Sl. list RCG", br. 51/2002 i 62/2002 i "Sl. list CG", br. 46/2010 - dr. zakon i 40/2011 - dr. zakon).

Iz HRA su konstatovali da je to veoma važan korak ka modernizaciji ovog Zakona.

"Posebno ohrabruje činjenica da je Odbor jednoglasno odlučio da je ovakva rasprava potrebna. Očekujemo da se rasprava zakaže čim Skupština počne sa radom u 2016. godini", dodaju iz ove organizacije.

Oni su podsjetili da su inicijativu uputili 10. novembra 2015. godine, a u prilog su dodali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o medijima, koji je u julu izradila radna grupa.

"Pored izmjena i dopuna koje bi trebalo da doprinesu usklađivanju Zakona sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, radna grupa je predložila i osnivanje sveobuhvatnog Fonda za medijski pluralizam, propisivanje postupaka i kriterijuma za transparentno oglašavanje države u medijima, kao i preciziranje prava novinara u odnosu na osnivače medija", piše u saopštenju HRA.

Odbor je saopštio da će na sjednici pozvati sve predlagače i kompetentne stručnjake da daju doprinos poboljšanju i unaprjeđenju pitanja iz ove oblasti.

Izvor: Vebsajt CdM, 23.12.2015.