Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SVETKOVANJU VJERSKIH PRAZNIKA: Povodom Božića za rimokatoličke vjernike neradni 24, 25. i 26. decembar 2015. godine


Povodom predstojećeg vjerskog praznika Božića, za zaposlene rimokatoličke vjeroispovjesti, Ministarstvo rada i socijalnog staranja saopštilo je da vjernici rimokatoličke vjeroispovjesti imaju pravo u skladu sa Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika ("Sl. list RCG", br. 56/93 i 27/94 - dr. zakon) na plaćeno odsustvo radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić (dva dana) i to četvrtak 24. decembar, petak 25. decembar i subota 26. decembar 2016. godine.

Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu, saopšteno je iz Ministarstva.

ZAKON O SVETKOVANJU VJERSKIH PRAZNIKA ("Sl. list RCG", br. 56/93 i 27/94 - dr. zakon)

Član 3

Pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskih praznika, pripada:

- pravoslavnima za Badnji dan, Božić (dva dana), Veliki petak, Vaskrs (drugi dan) i krsna slava;

- rimokatolicima za Badnji dan, Božić (dva dana), Veliki petak, Uskrs (drugi dan) i Svi Sveti;

- muslimanima za Ramazanski bajram (tri dana) i Kurbanski bajram (tri dana);

- Jevrejima za Pashu (dva dana) i Jom Kipur (dva dana).

Član 4

Državni organi, organi lokalne samouprave, javna preduzeća i javne ustanove, čiji je osnivač Republika, odnosno opština, obavezni su da u vrijeme vjerskih praznika iz člana 3 ovog zakona, obezbijede ostvarivanje svojih funkcija.

Izvor: Vebsajt CdM, 23.12.2015.