Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

OCJENA ZAKONITOSTI I USTAVNOSTI: Pokrenut postupak za ocjenu ustavnosti Odluke o izmjeni i dopuni prostornog plana Crne Gore do 2020. godine


Ustavni sud je na zahtjev Eurofonda pokrenuo postupak za ocjenu saglasnosti sa Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI - dalje: Ustav) i zakonom Odluke o izmjeni i dopuni prostornog plana Crne Gore do 2020. godine. Tom odlukom, koju je Skupština Crne Gore usvojila 26. jula 2012. godine, zemljište Solane određeno je kao zaštićeno područje, umjesto građevinskog zemljišta.

Predsjednica Ustavnog suda Desanka Lopičić i sudije Milorad Gogić, Dragoljub Drašković, Hamdija Šarkinović, Budimir Šćepanović i Miodrag Iličković donijeli su rješenje, 24. jula 2015. godine, kojim se pokreće postupak ocjene ustavnosti te Odluke, ali je odbačen zahtjev fonda za obustavu izvršenja Odluke, uz obrazloženje da Ustavni sud u toku postupka može da naredi da se obustavi izvršenje pojedinačnog akta ili radnje koje su preduzeti na osnovu zakona čija se ustavnost ili zakonitost ocjenjuje, ako bi njihovim izvršenjem mogle da nastupe neotklonjive štetne posljedice, ali ne i da obustavi izvršenje osporenih odredaba zakona, drugog propisa ili opšteg akta.

Ustavni sud je, nakon razmatranja postupka donošenja osporene odluke ocijenio da ima osnova za pokretanje postupka za ocjenu njene saglasnosti sa Ustavom i zakonom navedeno je u obrazloženju rješenja.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio je advokat Milan Vujošević u ime Eurofonda, kao, kako je -navedeno u prijedlogu, zainteresovanog lica, odnosno većinskog vlasnika kompletnog zemljišta u zahvatu Solane, ističući da je Skupština na neustavan i nezakonit način donijela izmjene prostornog plana, što u konačnom, kako je navedeno u prijedlogu, tu odluku čini neustavnom i nezakonitom.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnijet je 17. avgusta 2012. godine, osam dana nakon što je odluka parlamenta objavljena u Službenom listu, a sudeći po obrazloženju Ustavnog suda za očekivati je da se skupštinska odluka proglasi neustavnom.

Prema podacima Centralne depozitarne agencije, vlasnik 73,8 odsto Solane skriven je iza HB zbirnog kastodi računa, iako se, prema nezvaničnim saznanjima, radi o Eurofondu. 

Izvor: Vebsajt CdM, 23.11.2015.