Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

BEZ POVEĆANJA ZARADA U UPRAVI I PRAVOSUĐU

24.10.2019.


Postoji niz finansijskih ograničenja koja u ovom trenutku isključuju mogućnost povećanja zarada u upravi i pravosuđu, izuzetak bi mogli biti službenici sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima u sektoru bezbjednosti i pravde. To je ukazao predsjednik Vlade Duško Marković, tokom sastanka sa delegacijom Sindikata uprave i pravosuđa, na čelu sa predsjednikom Nenadom Rakočevićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, predstavnici Sindikata ukazali su na nezadovoljavajući materijalni položaj zaposlenih u upravi i pravosuđu, i istakli zahtjev da zarade budu povećane zaposlenima u toj grani javne administracije.

Predsjednik Marković ukazao je na činjenicu da su plate zaposlenih u javnoj upravi povećane donošenjem Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru("Sl. list CG", br. 16/2016, 83/2016, 21/2017, 42/2017, 12/2018, 39/2018 - odluka US, 42/2018 i 34/2019), te da je razlog najavljenog povećanja zarada u zdravstvu i prosvjeti činjenica da u tim sektorima nakon usvajanja ovog Zakona 2016. godine, nije bilo povećanja.

"Izrazivši puno razumijevanje za stavove Sindikata uprave i pravosuđa, predsjednik Vlade je iznio i niz finansijskih ograničenja koja u ovom trenutku isključuju mogućnost povećanja zarada u upravi i pravosuđu. Izuzetak bi mogli biti službenici sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima u sektoru bezbjednosti i pravde, za koje se već traži način i model za veću zaradu za konkretne poslove i ostvareni rezultat", ukazao je premijer.

Kako je saopšteno iz Vlade u okviru teme koja se dotiče ukupnog materijalnog statusa zaposlenih, premijer Duško Marković podržao je osnivanje stambenog fonda za zaposlene u državnoj upravi.

"Vlada će podstaći svaki model koji će voditi ka pravednijem i dostupnijem stambenom programu za zaposlene", zaključio je premijer Marković.

Kako je saopšteno iz Vlade, tokom razgovora bilo je riječi o položaju i složenim uslovima rada zaposlenih u zatvorskom sistemu, i dogovoreni naredni koraci na stvaranju normativnih pretpostavki kako bi bila unaprijeđena funkcionalnost Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

"Zaključeno je da postoji obostrana suglasnost da za nastavak intenzivnog dijaloga, uz iskazano uvažavanje potreba zaposlenih u upravi i pravosuđu", saopšteno je iz Vlade.

Sastanku su prisustvovali i sekretarka Sindikata uprave i pravosuđa Refadija Abdić, predsjednik Sindikata UIKS-a Predrag Spasojević i predsjednik Skupštine Sindikata UIKS-a Pavić Radović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 22.10.2019.


Naslov: Redakcija