Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UNUTRAŠNjOJ TRGOVINI: Zabrana trgovinskim radnjama da posluju nedjeljom nije nezakonita, ali će konačnu odluku donijeti sud

24.10.2019.


Generalna direktorica Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju Ministarstva ekonomije Biljana Jakić istakla je da ne smatra da jezabrana trgovinskim radnjama da posluju nedjeljom nezakonita, ali da će konačnu odluku donijeti sud.

Podsjetimo, Unija poslodavaca pokrenula je pred Ustavnim sudom inicijativu za ocjenu ustavnosti te odredbe Zakona o unutrašnjoj trgovini("Sl. list CG", br. 49/2008, 40/2011 - dr. zakon i 38/2019), jer smatra da je ona diskriminatorska i protivustavna.

"Svako ima pravo da podnese inicijativu za ocjenu zakonitosti određene odredbe, mi ne smatramo da je ona nezakonita, ali sud će o tome odlučiti. Tačno je da je u Hrvatskoj ta odluka pala na Upravnom sudu, međutim svi imamo naše nacionalno zakonodavstvo i odluka će biti na Ustavnom sudu", istakla je Jakić.

Ona je naglasila da ne smatra da su pojedini poslodavci povlašćenijih od drugih, istakavši da mogu da rade trgovine koje se bave prodajom specijalizovane robe.

"Na primjer, u pekari imamo prodaju hljeba, peciva i kolača,a uz to se mogu prodavati mliječni proizvodi i sokovi. Ipak,vrijednost tih proizvoda ne smije biti veća od vrijednosti proizvoda za kojih je prodavnica specijalizovana", objasnila je Jakić.

Istakla je i da ne vjeruje da će odluka imati uticaj na turističku sezonu.

"Turisti dolaze da uživaju u čarima Crne Gore, a ne da bi trgovali nedjeljom", poručila je Jakić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.10.2019.


Naslov: Redakcija