Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

FOND ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE: U pripremi novi elektronski servis eEK (elektronski ekonomski karton)

24.09.2020.


Fond za zdravstveno osiguranje priprema novi elektronski servis eEK (elektronski ekonomski karton) koji će u toku oktobra biti razvijen i implementiran.

Ovu informaciju potvrdio je direktor Fonda Sead Čirgić i pojasnio da je svrha ovog servisa da "pruži osiguranicima punu transparentnost, ali i mogućnost kontrole troškova ostvarivanja njihovih prava iz zdravstvenog osiguranja, troškova ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu koja se ostvaruje u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i troškova ostvarivanja drugih prava, za koje postoje elektronske evidencije".

"Na taj način osiguranici će moći da imaju uvid u iznose sredstava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno sredstava iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje utrošenih za ostvarivanje njihovih prava", dodao je Čirgić.

On podsjeća da je Fond, u sklopu Integralnog informacionog sistema zdravstva (IISZ), do sada razvio i implementirao osam elektronskih servisa namijenjenih osiguranicima - eZakazivanje, eRecept, eNalaz, eApoteka, eOsiguranje, eNaručivanje, eOstvarivanjePrava, eCovid, koji su dostupni na mobilnoj aplikaciji i web portalu eZdravlje.

Elektronski ekonomski karton (eEK) će obuhvatati troškove vezane za ostvarivanje prava - na pomagala, na liječenje, kontrolu i dijagnostiku van Crne Gore odobreni preko Fonda, pravo na rehabilitaciju, ljekove, privremenu spriječenost za rad, na naknadu zarade za vrijeme privremene spriječenosti za rad, pravo na troškove prevoza u vezi korišćenja zdravstvene zaštite, te na refundaciju sredstava po osnovu ostvarivanja prava, kao i pravo na vantjelesnu oplodnju (IVF) – cijene usluga i ljekova u bolnici na Cetinju.

Osiguranici će preko novog elektronskog servisa imati uvid u vrijednost i u ambulantno-specijalističke usluge u domovima zdravlja - iznos po vrstama usluga: preventivne i kurativne usluge, intervencije i procedure, te centri i jedinice za podršku, sanitetski prevoz, te realizovanih recepata za ljekove i medicinska sredstva, za usluge pružene u stacionaru...

Putem ovog servisa građani će imati uvid i za usluge specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite u opštim i specijalistčkim bolnicama, dijagnostičko-terapeutske postupke, te usluge laboratorijske/radiološke dijagnostike. Znaće i cijenu usluga akutnog bolničkog liječenja, piše Pobjeda.

Osiguranici će imati uvid i cijenu usluga (po vrstama) u Zavodu za transfuziju krvi, zatim stomatološke usluge.

Osim toga, pacijenti će imati uvid i u iznose za usluge i liječenje u bolnici "Kodra", ali i ostalim privatnim zdravstvenim ustanovama – od specijalističko-konsultativne zdravstvene zaštite, preko vantjelesne oplodnje, bolničke zdravstvene zaštite do ljekova.

"Osim za osiguranike, eEK predstavlja za Fond značajan iskorak ka cilju reformi u zdravstvenom sistemu da sredstva prate osiguranika, umjesto sadašnje situacije da Fond prati transfer sredstava prema javnim zdravstvenim ustanovama", ukazao je Čirgić.

Ističe da će novi servis omogućiti bolju evidenciju i kontrolu troškova, kao i promjenu modela finansiranja.

"To vidimo kao ključnu pretpostavku za stvaranje funkcionalnog, fleksibilnog i efikasnog zdravstvenog sistema. Takođe, imamo mogućnost praćenja troškova kako po vrstama, tako i po dijagnozama što je od velikog značaja radi planiranja zdravstvene politike i programa zdravstvene zaštite", zaključio je Čirgić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 22.09.2020.


Naslov: Redakcija