Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Počela ugradnja kamera za video-nadzor u Podgorici

24.08.2020.


Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore prethodnih dana počelo je ugradnju kamera za video -nadzor frekventnijih površina u glavnom gradu, kao što su trgovi, najprometnije raskrsnice, saobraćajnice...

Glavni razlog postavljanja video-nadzora javnih površina, objašnjavaju za Pobjedu iz MUP-a, jeste povećanje bezbjednosti građana, smanjenje kriminala i veća bezbjednost učesnika u saobraćaju. Do kraja godine, poručuju oni, videonadzor će biti postavljen na 35 lokacija u gradu.

“Na 20 lokacija širom glavnog grada postavljeni su stubovi, od čega su na šest lokacija montirane i video-kamere. Riječ je o najnovijoj opremi i video-tehnologiji poznatih evropskih i svjetskih proizvođača. Kamere će se koristiti za kontrolu određenih površina, kao što su trgovi ili najhitnije raskrsnice u gradu”, poručuju iz MUP-a.

Postupak instaliranja i puštanja u rad sistema video-nadzora javnih površina, ističu oni, sprovodi se na transparentan način, kako bi građani, učesnici u saobraćaju i sva druga lica bila na adekvatan način upoznata i informisana o uslovima pod kojima se vrši video-nadzor.

U skladu sa tim, sve lokacije na kojima će se vršiti video-nadzor biće vidno obilježene sa istaknutim obavještenjima o vršenju video-nadzora u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. list CG", br. 79/2008, 70/2009, 44/2012 i 22/2017)”,  poručuju iz MUP-a i najavljuju da će Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković 25. avgusta otvoriti Komandno kontrolni centar za video-nadzor.

Jedna od definicija pametnog grada, naglašavaju iz MUP-a, jeste monitoring i integracija stanja kompletne infrastrukture, kao i monitoring bezbjednosnih aspekata, sa ciljem optimizacije resursa i poboljšanja servisa građanima.

“Jedan od bitnih preduslova za realizaciju koncepta pametnog grada je implementacija efikasnog sistema video-nadzora. Glavni razlog postavljanja video-nadzora javnih površina je povećanje bezbjednosti građana, smanjenje kriminala i veća bezbjednost učesnika u saobraćaju”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Ovom fazom projekta su definisane instalacije sistema videonadzora do kraja 2020. godine, na ukupno 75 lokacija.

“Video-nadzor će biti postavljen na 35 pozicija u Podgorici, jednoj na putnom pravcu ka Tuzima, 21 u Baru i 18 u Budvi, kao i prateće instalacije u Data centru i komandno kontrolnim centrima u Podgorici, Baru i Budvi”, navode iz ovog resora.

Neke od lokacija na kojima je prethodnih dana instaliran video-nadzor su Bulevar Ivana Crnojevića (kod Pravnog fakulteta), Trg Argentina (raskrsnica Ulice slobode i Bulevara Ivana Cmojevića), a juče ih je ekipa Komunalnih usluga Glavnog grada ugradila i na Južnom bulevaru (u blizini raskrsnice kod mosta Junion bridž i Čepuraka). Stubovi na kojima će biti postavljen video-nadzor postavljeni su i na uglu ulica Hercegovačke i Njegoševe u centru, raskrsnici na Bulevaru Ankarskog bulevara i Ljubljanske ulice pored Kliničkog centra CG, zatim na Bulevaru Pera Cetkovića na Starom aerodromu.


IZVOR: Vebsajt CdM, 22.08.2020.


Naslov: Redakcija