Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OD PROCJENE EUROSTATA O ZVANIČNOM STATISTIČKOM SISTEMU CRNE GORE ZAVISI ZATVARANJE POGLAVLJA 18 U PREGOVORIMA SA EU

24.08.2017.


Evropski statistički zavod Eurostat će u toku naredne godine procijeniti zvanični statistički sistem Crne Gore, što će biti osnova za procjenu stanja kada će Poglavlje 18 biti zatvoreno, rekla je pomoćnica direktorice Monstata, Branka Šušić Radovanović.

Ona je „Vijestima“ kazala da je cilj Eurostatove procjene da se u potpunosti procijeni kvalitet i poštovanje evropskih principa za proizvodnju zvanične statistike.

„Procjena će obuhvatiti sve zvanične proizvođače statistike - Monstat, Centralnu banku i Ministarstvo finansija, ali i ostale učesnike relevantne za proizvodnju zvanične statistike u Crnoj Gori i ujedno će biti osnova za procjenu stanja kada će poglavlje biti zatvoreno”, navela je Šušić Radovanović.

Ona je podsjetila da je krajem decembra 2014. godine usvojena zajednička pregovaračka pozicija Evropske komisije i Vlade Crne Gore za Poglavlje 18 - Statistika, čime su pregovori za ovo poglavlje otvoreni.

Prema njenim riječima, obaveza usklađivanja makroekonomske i biznis statistike, uslovljena organičenim administrativnim kapacitetima, ostaje do ulaska u EU, jer su  završna mjerila za zatvaranje poglavlja 18 u vezi sa tim statistikama, a uključuju i potpunu implementaciju nove metodologije nacionalnih računa - ESA 2010, što je, kako tvrdi, novina i izazov i za zemlje članice.

“Pred nama su veliki izazovi i u smislu ciljeva koje treba da ispunimo, a koji su zacrtani vizijom razvoja evropskog statističkog sistema do 2020”, rekla je Šušić Radovanović.

Ona je rekla da je Monstat ispunio sve obaveze shodno planu i rokovima iz programa pristupanja Crne Gore EU za period 2014-2018, čime je izvršenje obaveza bilo 100 odsto. Kako je dodala, ostvarena su metodološka usklađivanja sa standardima EU u svim statističkim oblastima.


IZVOR: Vijesti, 22.08.2017.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija