Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CRNA GORA DRUGA U EVROPI PO RASTU POSJETE TURISTA

24.08.2017.


Evropske države ove godine doživljavaju pravi turistički bum, a u prvih pet mjeseci najveći rast turističkih dolazaka zabilježio je  Island, dok je na drugom mjestu, prema rastu broja dolazaka, Crna Gora, navodi se u julskom istraživanju Evropske komisija za putovanja (ETC).

 Island  je imao 55,7 odsto više stranih turista nego u istom periodu lani, a Crna Gora 25 odsto.

“Iako  Island  bilježi turistički bum već sedam godina uzastopno, razmatraju se mjere u vezi sa ograničenjem smještajnih kapaciteta i lokalnom infrastrukturom. Snažan rast u regiji takođe odražava nastojanja destinacija da smanje sezonalnost sa izuzetnim rezultatima u Crnoj Gori (+25 odsto) i ostrvskim destinacijama, Malta (+23 odsto) i Kipar (+18 odsto)”, navodi se u izvještaju.

Rast posjeta zabilježila je i Finska 18 odsto, a izuzetno dobre turističke rezultate ostvaruju i Portugalija, Srbija i Hrvatska, gdje je rast stranih posjetilaca iznosio 15 odsto.

Evropa ostaje najsigurnija turistička destinacija na globalnom nivou, bez obzira na prijetnje terorističkim napadima, smatraju u ETC.

Pad turističkih posjeta je registrovan samo u Turskoj, s obzirom na to da je broj dolazaka stranih gostiju u prvih pet mjeseci ove godine u odnosu na uporedni period smanjen osam odsto, uglavnom zbog neizvjesne političke situacije u zemlji. Zbog jačanja ekonomskog rasta u Evropi, turistički tok je takođe neznatno promijenjen. Tako su se, na primjer, britanski, njemački, francuski i italijanski turisti preusmjerili u zemlje u kojima mogu sebi priuštiti više, kao što je Bugarska. 


IZVOR: Vijesti, 22.08.2017.