Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZMJENE I DOPUNE ZAKONA O ZAŠTITI KONKURENCIJE: Zakonom će biti formirano operativno nezavisno tijelo za oblast državne pomoći, što je uslov za otvaranje poglavlja 8 u pregovorima o pristupanju EU, koje se odnosi na konkurenciju

24.08.2017.


Izmjenama Zakona o konkurenciji planirano je proširivanje nadležnosti Agencije za zaštitu konkurencije i na kontrolu državne pomoći.

U pregovorima o pristupanju Crne Gore EU, Poglavlje 8 koje se odnosi na konkurenciju, biće otvoreno nakon formiranja operativno nezavisnog tijela za oblast državne pomoći, kazali su "Vijestima" iz Ministarstva ekonomije.

Oni su naveli da se Poglavlje Konkurencija sastoji iz dvije oblasti - zaštita konkurencije na tržištu i državna pomoć.

“Pravni okvir kojim su uređena navedene oblasti primarno se odnosi na Zakon o zaštiti konkurencije i Zakon o kontroli državne pomoći, sa pratećim podzakonskim aktima za njihovo sprovođenje”, rekli su iz Ministarstva, na čijem je čelu ministarka Dragica Sekulić.

Iz EU su više puta upozoravali na dodjelu državne pomoći u Crnoj Gori, poručivali da država treba da osigura da ne bude političkog uplitanja u kontroli i sprovođenju državne pomoći i da se dobrom pomoći ne može smatrati trošenje državnog novca na održavanje poslovanja neefikasnih preduzeća.

Na pitanje zašto se dugo čeka na otvaranje poglavlja 8, iz Ministarstva su odgovorili da je to uslovljeno kompleksnošću predmetnih oblasti i potrebom usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa velikim brojem propisa EU.

“Takođe, bilo je neophodno stvoriti preduslove za uspostavljanje odgovarajućeg institucionalnog okvira za efikasno sprovođenje Zakona o zaštiti konkurencije ("Sl. list CG", br. 44/2012) i Zakona o kontroli državne pomoći ("Sl. list CG", br. 74/2009 i 57/2011), naveli su iz Ministarstva.

Dodaju da je u prethodnom periodu preduzet niz mjera za ispunjavanje uslova za otvaranje pregovora u ovom poglavlju, a posljednja se odnosi na početak izrade izmjena i dopuna Zakona o zaštiti konkurencije.

“Izmjenama je planirano formiranje jedinstvenog, operativno-nezavisnog organa, koji će obavljati poslove u vezi sa zaštitom konkurencije i državnom pomoći i to proširivanjem obima poslova i nadležnosti Agencije za zaštitu konkurencije na poslove vezane za kontrolu dodjeljivanja državne pomoći. Na ovaj način će se omogućiti da se poslovi kontrole državne pomoći obavljaju u okviru postojećih institucionalnih rješenja, bez proširivanja mreže regulatornih tijela”, objasnili su iz Ministarstva.

Na pitanje koliko će prema procjenama pregovori o ovom poglavlju trajati, oni su odgovorili da nije moguće dati adekvatnu procjenu. Navode primjer Hrvatske u kojoj je ovo poglavlje bilo jedno od poglavlja u kojem su pregovori posljednji zatvoreni.

Iz Ministarstva navode da je pitanje kaznene politike i nadležnosti za izricanje kazni zbog povrede konkurencije na tržištu jedno od pitanja kojem treba posvetiti posebnu pažnju u narednom periodu.

Oni su kazali da se kao i kod svih drugih poglavlja, preuzimanjem i implementacijom propisa EU, uspostavlja sistem poslovanja ravnopravan sa sistemima u ostatku zajedničkog tržišta EU.

“Investitori u Crnoj Gori imaće ista prava i obaveza kao i u ostalim državama članicama EU”, rekli su iz Ministarstva.


IZVOR: Vijesti, 22.08.2017.


Naslov: Redakcija