Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

MINISTARSTVO FINANSIJA: Državno zlato će biti vraćeno 2017. godine


Crna Gora uredno sevisira obaveze prema Credit Suisse banci, kod koje se nalaze državne rezerve zlata, pa bi one mogle biti vraćene 2017. godine, saopštili su iz Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su naveli da zlatne rezerve Crne Gore iznose oko 38.480 unci zlata, a njegova vrijednost se svakodnevno mijenja zavisno od cijene na međunarodnim berzama.

"Državne rezerve zlata se nalaze kod Credit Suisse banke u Švajcarskoj, kao predmet zaloge za Ugovor o kreditu koji je Vlada Crne Gore zaključilo sa tom finansijskom institucijom 2012. godine. Riječ je o kreditu u iznosu od 150 miliona eura, od kojih je 30 miliona obezbijeđeno zlatom", podsjetili su iz Ministarstva.

Kamatna stopa na aranžman iznosi 12-mjesečni Euribor plus margina od 6,5 odsto, a kredit je korišćen kao budžetska podrška.

Iznos od 120 miliona eura se otplaćuje u četiri jednake rate od 2014. do 2017. godine, dok će drugi dio kredita, obezbijeđen zlatom, biti vraćen u 2017. godini kada će biti omogućen povraćaj založenog zlata.

Aranžman je realizovan u obliku emisije obaveznice. Tom prilikom izdate su dvije obveznice, jedna u visini od 30 miliona eura, a druga od 120 miliona.

Izvor: Vebsajt RTCG, 23.08.2015.