Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KONVERZIJI KREDITA U ŠVAJCARSKIM FRANCIMA U EURE: Na godišnjem nivou obračunata fiksna kamata od 8,2 odsto


Zakon o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure (EUR) ("Sl. list CG", br. 46/2015 - dalje: Zakon), na koje će biti obračunata kamata od 8,2 odsto na godišnjem nivou, stupio je na snagu 22. avgusta 2015. godine.

Hypo Alpe Adria banka (HAAB), jedina koja je u Crnoj Gori odobravala takve zajmove, treba da u narednih 30 dana obavi konverziju kredita odobrenih u švajcarskim francima po zvaničnom kursu koji je važio na dan sklapanja ugovora.

Ta obaveza važi i za kredite koje je banka raskinula, jer klijenti nijesu izmirivali rate na vrijeme. Osnovicu za konverziju predstavlja iznos koji je klijent dobio u banci u trenutku zaključenja ugovora.

Zakonom je predviđeno da banka nakon konverzije kredita u eure obavi novi obračun s uračunatom fiksnom kamatnom stopom od 8,2 odsto na godišnjem nivou. Taj obračun banka mora da ponudi korisnicima kredita u narednih 45 dana.

Zakonom je predviđeno da se kompletan teret kursnih razlika evidentira i taj iznos podijele korisnik kredita, banka kao davalac i država.

U tom slučaju HAAB i država bi trebalo da otpišu po 33 odsto kursnih razlika, a 34 odsto korisnik kredita.

Izvor: Vebsajt RTCG, 22.08.2015.