Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O LIČNOM STEČAJU POTROŠAČA: Mogući problemi u primeni novog propisa jer institucije u čijoj je nadležnosti njegovo sorovođenje nijesu konsultovane u postupku usvajanja


U primjeni Zakona o ličnom stečaju potrošača ("Sl. list CG", br. 46/2015 - dalje: Zakon), koji je na snagu stupio 22. avgusta 2015. godine, biće problema jer institucije u čijoj je nadležnosti njegovo sorovođenje nijesu konsultovane u postupku usvajanja.

U Centralnoj banci su naveli da nijesu konsultovani u postupku usvajanja, pa ne mogu odgovoriti na pitanja da li imamo infrastrukturu za njegovu primjenu, hoće li biti problema, koliko će koštati vođenje stečaja prezaduženih građana, niti koliko je "kandidata" za ovaj zakon.

Ni od Privrednog suda nije traženo mišljenje u postupku usvajanja.

Zakon daje mogućnost prezaduženim građanima da kroz stečaj u određenom vremenskom roku vrate dugove prema bankama, lizing kućama, komunalnim preduzećima, elektroenergetskim kompanijama...

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač je naveo da predstoji detaljna analiza šta je sve neophodno za kvalitetnu primjenu zakona.

"Usvajanjem ovog zakona Crna Gora je, nema sumnje, korak bliže EU. Ovaj zakon imaju razvijene ekonomije i naši susjedi u Sloveniji i Hrvatskoj. U Crnoj Gori ima veliki broj građana koji bi otišli u stečaj čija je imovina ugrožena. Zakon bi trebalo da pruži mogućnost da prezaduženi građani izađu iz dugova, da im egzistencija ne bude ugrožena, a da se povjerioci naplate", naglasio je Kalač i podsjetio da bi građanin, jednostavno rečeno, dobio nadzornika finansija, što je analogno stečajnom upravniku kod privrednih subjekata.

U Crnoj Gori u kreditima je preko dvije milijarde eura, mnogi građani imaju nagomilane račune za struju, komunalije...

Stečajni postupak i nad građaninom vodi Privredni sud.

Izvor: Vebsajt RTCG, 23.08.2015.