Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Granica za sticanje prava na starosnu penziju 66 godina života za muškarca i 64 godine za ženu

24.07.2020.


Povoljniji obračun za nove penzinere, ali i povoljnosti za postojeće korisnike najnižih penzija u zemlji, koje će btii uvećane za 13 odsto, samo su neke od prednosti Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, ukazao je, između ostalog, predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje Suad Numanović.

On je saopštio da je Crna Gora, kao država socijalne pravde, još jednom pružila ruku najstarijoj populaciji.

Novi zakon, kaže on, predviđa se znatno povoljniji obračun penzija za nove penzionere.

"Za razliku od važećeg zakona, prema kojem se za obračun visine penzije uzimaju zarade iz cjelokupnog perioda osiguranja, novim predlogom zakona iz obračuna se isključuje jedna četvrtina najnepovoljnijih godina. Time se podiže osnovica za obračun penzije i praktično povećavaju penzije za nove korisnike", kaže Numanović.

Zakon je, kako navodi, povoljniji za postojeće korisnike najnižih penzija: "Njihova penzija se povećava za preko 13%, odnosno uvećava sa 128,82 na 145,77 eura".

"Novi zakon predviđa da se granica za sticanje prava na starosnu penziju zaustavi na 66 godina života za muškarca i 64 godine za ženu. Dosadašnji zakon predviđao je da starosna granica bude 67 godina života", ukazao je Numanović.

Podsjeća da je predložen novi način usklađivanja penzija, što je, napominje on, važno za penzionere u godinama koje slijede.

"Naime, umjesto usklađivanja sa 75% kretanja potrošačkih cijena i 25% kretanja zarada, uvodi se usklađivanje po rotirajućoj formuli. Konkretno, ako u jednoj kalendarskoj godini u odnosu na prethodnu imamo veći rast zarada od rasta potrošačkih cijena, usklađivanje se vrši sa 75% kretanja zarada i 25% kretanja potrošačkih cijena. Ako imamo veći rast potrošačkih cijena od rasta zarada, tada se usklađivanje vrši sa 75% kretanja potrošačkih cijena i 25% kretanja zarada. Rotirajuća formula praktično obezbjeđuje penzionerima bolji obračun penzija", istakao je Numanović, koji očekuje da će zakon biti usvojen do kraja jula.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.07.2020.


Naslov: Redakcija