Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

UREDBA O NAČINU PRETVARANJA POSEBNOG I ZAJEDNIČKOG DIJELA STAMBENE ZGRADE U POSLOVNU PROSTORIJU, ODNOSNO POSLOVNE PROSTORIJE U POSEBNI ILI ZAJEDNIČKI DIO STAMBENE ZGRADE: Novom Uredbom izbrisana je mogućnost da se poseban ili zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u primarni ugostiteljki objekat za pružanje usluga smještaja i usluga pripremanja i usluživanja hrane i pića

24.07.2019.


Novom Vladinom Uredbom o načinu pretvaranja posebnog i zajedničkog dijela stambene zgrade u poslovnu prostoriju, odnosno poslovne prostorije u posebni ili zajednički dio stambene zgrade izbrisana je mogućnost da se poseban ili zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u primarni ugostiteljki objekat za pružanje usluga smještaja i usluga pripremanja i usluživanja hrane i pića. Ova mogućnost bila je data Vladinom Uredbom o postupku i kriterijumima za pretvaranje posebnih i zajedničkih djelova stambene zgrade u poslovne prostorije ("Sl. list CG", br. 32/2011, 6/2014 i 42/2014) iz 2011. godine i tada se tražilo da je podnosilac zahtjeva dužan da dostavi dokaz da poseban ili zajednički dio stambene zgrade ispunjava minimalno-tehničke uslove u pogledu opreme i prostora, te da mora dostaviti izjavu privrednog društva odnosno preduzetnika ovlašćenog za vršenje revizije tehničke dokumentacije da poseban i zajednički dio stambene zgrade ispunjava uslove za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti.

Inače, Vladina uredba iz 2011. godine je propisivala da se samo poseban i zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u poslovni prostor, a sada je to moguće u kontra smjeru.

Kako je objašnjeno, veliki broj građana je pretvarao stambene prostore u poslovne ali ih nije uspio valorizovati ni kao takve koristiti pritom su im obračunavani mnogo veći porezi nego za stan. Sada će te prostorije moći da vrate u prvobitno stanje. Dosad nije postojao propis na osnovu kojeg su to mogli da urade zbog čega ih je Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora odbijao.

Novina koju predviđa ova Uredba odnosi se i na proceduru kako se poseban i zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u poslovnu prostoriju. Starom uredbom bilo je predviđeno da se za objekat mora dostaviti građevinska dozvola, dok novi Vladin propis propisuje da je neophodno da je objekat upisan u katastar nepokretnosti i da nije opterećen nekom od zabilježbi poput "nema konačan izvještaj o stručnom nadzoru", "nema upotrebnu dozvolu", "nema prijavu građenja" ili je "izgrađen bez građevinske dozvole".

Takođe, novina koje se tiče mogućnosti vraćanja poslovne prostorije u poseban ili zajednički dio stambene zgrade odnosi se na to da je to moguće u slučaju ako je objekat upisan u katastar nepokretnosti i da nije opterećen nekom od zabilježbi poput "nema konačan izvještaj o stručnom nadzoru", "nema upotrebnu dozvolu", "nema prijavu građenja" ili je "izgrađen bez građevinske dozvole", zatim ako je izdato odobrenje o pretvaranju posebnog ili zajedničkog dijela stambene zgrade u poslovnu prostoriju, na osnovu kojeg je taj poseban ili zajednički dio stambene zgrade pretvoren u poslovi prostor, te ukoliko je donijeta odluka skupštine etažnih vlasnika o pretvaranje poslovne prostorije u poseban ili zajednički dio stambene zgrade.

Svu dokumentaciju koja je neophodna, kako je precizirano Uredbom, po službenoj dužnosti pribavlja Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora.

Ako je planskim dokumentom predviđeno uklanjanje postojećeg objekta radi realizacije infrastrukturnih projekata ili objekata od značaja za lokalnu saomoupravu ili državu, onda će se, kako je naznačeno u dokumentu, rješenje o pretvaranju posebnog ili zajedničkog dijela stambene zgrade, ili obrnuto izdati samo na period do uklanjanja toga objekta.

Novom Uredbom izbrisana je mogućnost da se poseban ili zajednički dio stambene zgrade može pretvoriti u primarni ugostiteljki objekat za pružanje usluga smještaja i usluga pripremanja i usluživanja hrane i pića. Ova mogućnost bila je data Vladinom uredbom iz 2011. godine i tada se tražilo da je podnosilac zahtjeva dužan da dostavi dokaz da poseban ili zajednički dio stambene zgrade ispunjava minimalno-tehničke uslove u pogledu opreme i prostora, te da mora dostaviti izjavu privrednog društva dnosno preduzetnika ovlašćenog za vršenje revizije tehničke dokumentacije da poseban i zajednički dio stamben zgrade ispunjava uslove za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti.


IZVOR: Vebsajt CdM, 21.07.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija