Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODBRANI: Nalog za akciju avionima partnerskih država, koje štite crnogorski vazdušni prostor, izdaje predsjednik države

24.07.2019.


Odbor za bezbjednost i odbranu podržao je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani, kojim je predviđeno da nalog za akciju avionima partnerskih država, koje štite crnogorski vazdušni prostor, izdaje predsjednik države.

Ministar odbrane Predrag Bošković je ukazao da su predložena rješenja kvalitetna i da su u interesu Crne Gore.

On je ukazao da je Crna Gora prihvatila koncept kolektivne bezbjednosti, ali da Sjevernoatlanski ugovor ne znači gubljenje dijela suverenitita.

"Zakon je dobro napravljen i po pravilima po kojima se rade akti te vrste. Rješenja koja su u njega ugrađena zaista su kvalitetna i na bazi interesa Crne Gore, kada je u pitanju njen koncept odbrane", naglasio je Bošković.

On je rekao da je vojno-obavještajna služba formirana i da će imati oblik direktorata da bi dobila na značaju.

Ta služba, istakao je Bošković, nijednim dijelom ne prelazi svoje ingerencije.

"Sve ovo što je rađeno i ugrađivano kada je u pitanju vojno-obavještajni direktorat rađeno je u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost (ANB). Dobro se zna koje su ingerencije ANB-a, a koje vojno- obavještajne službe", rekao je on.

Bošković je ukazao da su ljudi koji su radili na izmjenama i dopunama zakona o odbrani uradili zaista kvalitetan posao i napravili dobro zakonsko rješenje.

"Mislim da smo se još više integrisali u taj kolektivni sistem bezbjednosti usvajanjem ovog zakona, prethodnog o vojsci, kao i svih strategijskih dokumenata koji su usvojeni u poslednjih godinu", dodao je on.

Bošković je ukazao da članstvo u jednoj organizaciji podrazumjeva usklađivanje legislative.

"Kao što to radimo sa Evropskom unijom (EU), usklađujući našu pravnu tekovinu sa njihovom, tako i sa NATO-om usklađujemo doktrinarne, strategijske i zakonske dokumente", rekao je on.

Bošković je naveo da ne vidi način na koji bi ovaj zakon ili Sjevernoatlanski savez mogli da znače gubljenje bilo kog dijela suvereniteta.

"Dobro znamo da buduće članstvo Crne Gore u EU znači određeno gubljenje suvereniteta i to je razlika između Sjevernoatlanskog pakta i Unije", dodao je on.

Bošković je naglasio da je ovim zakonom predloženo da je Skupština ta koja donosi odluku o pozivu stranih trupa da dođu na teritoriju Crne Gore.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.07.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija