Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POTPISAN SPORAZUM AGENCIJE ZA SPRJEČAVANJE KORUPCIJE I UPRAVE ZA JAVNE NABAVKE: Sporazumom je predviđeno zajedničko organizovanje obuka, okruglih stolova i drugih stručnih skupova na kojima se promoviše primjena mjera i antikorupcijskih principa u cilju smanjenja mogućnosti pojavnih oblika korupcije u postupcima javnih nabavki

24.07.2017.


Predstavnici Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i Uprave za javne nabavke potpisali su Sporazum kojim se bliže uređuje saradnja dvije institucije u cilju unapređenja sistema javnih nabavki i jačanja preventivnih antikorupcijskih aktivnosti.

Sporazum su potpisali direktori dvije institucije, Sreten Radonjić i Mersad Mujević.

"Cilj sporazuma je da se razvije međusobna saradnja dvije institucije radi unaprjeđenja sistema javnih nabavki i ostvarivanja preventivnih antikorupcijskih aktivnosti kroz efikasno sprečavanje sukoba interesa i otklanjanje drugih rizika za nastanak korupcije i narušavanje integriteta", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, sporazumom je predviđeno zajedničko organizovanje obuka, okruglih stolova i drugih stručnih skupova na kojima se promoviše primjena mjera i antikorupcijskih principa u cilju smanjenja mogućnosti pojavnih oblika korupcije u postupcima javnih nabavki.

Sporazum, dodaje se, predviđa izradu i distribuciju informativnog materijala u cilju podizanja nivoa javne svijesti o štetnosti korupcije i načinima borbe protiv te pojave.

"Sporazum predviđa i razmjenu informacija na kvartalnom nivou o broju prijava o postojanju sukoba interesa i drugog ugrožavanja javnog interesa koji upućuju na korupciju u oblasti javnih nabavki", saopšteno je iz ASK.

Agencija i Uprava su se, kako se navodi, obavezale da 15 dana nakon potpisivanja sporazuma imenuju kontakt osobe, čiji će zadatak biti da prate efikasnost realizacije svih oblika saradnje i o tome obavještavaju strane potpisnice i predlažu vrste, obim i načine realizacije pojedinih oblika saradnje.

U saopštenju se kaže da ta saradnja predstavlja važnu aktivnost Uprave i ASK u okviru implementacije obaveza iz Akcionih planova za pregovaračka poglavlja 5 i 23, a odnosi se prije svega na organizovanje obuka, sistematski pripremljene programe za usvanje znanja koje će budući i sadašnji službenici uspjeti da primijene u cilju još kvalitetnije kontrole javnih finansija.

"Direktori dvije institucije načelno su dogovorili prve aktivnosti u cilju organizovanja i sprovođenja zajedničkih obuka, kao i pružanja pomoći u donošenju podzakonskih akata za primjenu novog Zakona o javnim nabavkama("Sl. list CG", br. 42/2011, 57/2014, 28/2015 i 42/2017)", navodi se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 21.07.2017.


Naslov: Redakcija