Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O BUDŽETU ZA 2016. GODINU: Predvideti izdavanje državnih garancija za finansijsku konsolidaciju opština - korisnica Egalizacionog fonda. Lokalne samouprave će biti u obavezi da sa Ministarstvom finansija zaključe sporazum, kojim će biti precizirane njihove obaveze kako bi se obezbijedila finansijska održivost


Vlada Crne Gore zadužila je Ministarstvo finansija da, prilikom izrade Nacrta zakona o budžetu za 2016. godinu, predvidi izdavanje državnih garancija za finansijsku konsolidaciju opština - korisnica Egalizacionog fonda.

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvu finansija, Nikola Vukićević, naveo je da će način obezbjeđenja opština prema centralnoj vlasti biti iznos do 70 miliona eura iz Egalizacionog fonda.

"Na taj način bi se refinansirale postojeće obaveze opština prema finansijskim institucijama, prije svega domaćim", naveo je Vukićević nakon sjednice Vlade, na kojoj je usvojena Informacija o stanju javnih finansija na lokalnom nivou.

On je rekao da će Vlada bankama garantovati sredstvima Egalizacionog fonda, kao i da je spremna da, ukoliko se ta sredstva iscrpe, iskoristi mehanizam sredstava tekuće budžetske rezerve.

On je dodao da je na taj način predviđeno i izmirenje obaveza prema dobavljačima i realizacija socijalnog programa, dok refinansiranje kredita uzetih kod međunarodnih finansijskih institucija nije razmatrano, jer su oni dugoročni, razvojno orijentisani i izdati pod povoljnim uslovima.

Vukićević je objasnio da će lokalne samouprave biti u obavezi da sa Ministarstvom finansija zaključe sporazum, kojim će biti precizirane njihove obaveze kako bi se obezbijedila finansijska održivost

Izvor: Vebsajt RTCG, 23.07.2015.