Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O MORSKOM DOBRU: NVO traže povlačenje Predloga zakona jer zadire u prava privatne svojine, tako što se imovina u zoni morskog dobra proglašava državnom


Predstavnici više nevladinih organizacija (NVO) iz primorskih gradova pozvali su Vladu Crne Gore da povuče iz procedure Predlog zakona o morskom dobru kojim se, kako tvrde, ozbiljno zadire u prava privatne svojine.

Predstavnik NVO Tivatska akcija, Mirko Kovačević, naveo je da je nezadovoljstvo građana primorskih opština ogromno i da je posljednji trenutak da ljudi iz vlasti razmisle i povuku predloženi Predlog zakona, kojim se uzurpira privatna imovina.

"Ovo je sinhronizovani i organizovani napad na imovinu građana primorja, jer se Predlogom zakona o morskom dobru skoro sva privatna imovina u zoni morskog dobra proglašava državnom", naveo je Kovačević.

Ivan Starčević iz Matice Boke saopštio je da predstavnici više NVO iz primorskih opština insistiraju na povlačenju Predloga zakona o morskom dobru iz procedure, njegovom vraćanju u formu Nacrta i ponovni rad na tekstu.

"Ovim zakonom vlast pokušava da progura da pravno valjan način sticanja svojine važi za građane i preduzeća, ali ne i za državu, tako da se jednim dekretom privatna svojina može proglasiti državnom", naveo je Starčević.

On je dodao da se Predlogom zakona o morskom dobru prave i određene biznis barijere.

"Ukoliko investitor kupi zemljište koje ide u more i krene da traži građevinsku dozvolu, on mora da zaključi ugovor o zakupu sa Javnim preduzećem Morsko dobro i da to plati. Koja je to onda njegova zemlja, ako mora da plati zakup?", pitao je Starčević.

On smatra da je problematično i to što su lokalne samouprave isključene, jer uvijek postoji varijanta da budu nadglasane.

"Neprepoznavanje privatne svojine u zoni morskog dobra dovodi se do svih mogućih problema kada je riječ o ovom zakonu", upozorio je Starčević i dodao da oni neće odustati od borbe da zaštite svoju imovinu.

Željko Komnenić iz NVO Matica Boke smatra da pitanje zaštite privatne svojine nije samo problem građana primorskih opština, već cijele Crne Gore.

"Ovo je naš način da spriječimo građane da izađu na ulice i pokušamo da na institucionalan način zaštitimo privatnu svojinu, koja je osnovno ustavno načelo u svim zemljama, pa i u Crnoj Gori", naveo je Komnenić.

On je upozorio da predloženi zakon omogućava državi da proglašavenjem javnog interesa od livada stvori golf terene, skijaške i reli staze.

On je podsjetio da su predstavnici NVO iz primorskih opština krajem maja usvojili Deklaraciju o zaštiti privatne svojine, stečenih prava, slobodnog tržišta, o pravičnom suđenju i otporu pravnom nasilju, koju će u narednom periodu pokušati da dostavi u skupštinsku proceduru.

Predstavnik NVO Naše ognjište, Božidar Čermak, rekao je da su građani primorja krajnje izrevoltirani ovakvim načinom postupanja prema privatnoj svojini.

"Pokušaćemo da u saradnji sa svim društvenim faktorima ovo naše neraspoloženje uvedemo u društveni, politički i privatni sistem ove zemlje", poručio je Čermak.

Izvor: Vebsajt RTCG, 23.07.2015.