Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine

ARBITRAŽA AKO NE BUDE DOGOVORA VLADE I ITALIJANSKA KOMPANIJA A2A O NASTAVKU SARADNJE U ELEKTROPRIVREDI CRNE GORE


Za nedjelju dana ističe rok od tri mjeseca koliko su Vlada Crne Gore i italijanska kompanija A2A imale vremena da se dogovore o nastavku saradnje u Elektroprivredi Crne Gore. Dok Vlada ostaje pri stavu da Elektroprivreda treba da finansira gradnju drugogog bloka Termoelektrane, firma A2A prijeti pokretanjem arbitraže u Vašingtonu ukoliko Crna Gora ne prihvati njihove uslove.

Kako prenose italijanski mediji, predsjednik kompanije A2A, koja je prethodnih pet godina upravljala Elektroprivredom, Đovani Valoti, nedavno je javno saopštio da će ta kompanija učiniti sve da zaštiti svoje interese.

"Nijesmo spremni da potpišemo sporazume koji ne pružaju uslove za oslobađanje A2A ako se stvari ne budu odvijale onako kako je planirano. U slučaju da se ne dogovorimo sa Vladom Crne Gore očekujemo pokretanje međunarodne arbitraže u Vašingtonu", rekao je Valoti.

Italijanska kompanija posjeduje 41,75 odsto akcija u crnogorskoj Elektroprivredi, dok je država većinski vlasnik sa paketom od 57,02 odsto akcija.

Glavna prepreka u pregovorima Vlade i A2A jeste razilaženje u stavovima o gradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

Stav Vlade je jasan i više puta ponovljen. Crnoj Gori je neophodan drugi blok Termoelektrane i on će se graditi sa ili bez kompanije A2A.

Nedjelju dana pred isticanje roka, dogovor države sa italijanskom stranom o upravljanju Elektroprivredom se ne nazire.

"Ukoliko do 30. juna 2015. godine, ne bude pronađeno zajedničko rješenje za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja privremeni ugovor će prestati da važi. U tom slučaju će država preuzeti upravljanje nad Elektroprivredom i nastaviti samostalnu realizaciju izgradnje drugog bloka Termoelektrane Pljevlja bez obzira na poziciju A2A", saopšteno je u Vladi Crne Gore.

Izvor: Vebsajt CDM, 23.06.2015.